FinNews

Autoritatea de Concurență finalizează investigații în sectorul bancar pentru posibile practici anticoncurențiale

Consiliul Concurenței din România a anunțat recent finalizarea inspecțiilor inopinate efectuate în sectorul bancar, cuprinzând zece bănci, Biroul de Credit și Asociația Română a Băncilor. Această acțiune face parte dintr-o nouă investigație cu privire la posibile înțelegeri menite să limiteze accesul consumatorilor la produsele și serviciile de creditare pentru persoane fizice.

Băncile vizate în această investigație includ Alpha Bank Romania S.A., CEC Bank S.A., Garanti Bank S.A., Raiffeisen Bank România S.A., ING Bank N.V. Amsterdam sucursala București, Banca Transilvania S.A., Banca Comercială Română S.A., BRD – Groupe Société Générale S.A., Credit Europe Bank (Romania) S.A. și First Bank S.A.

Autoritatea de concurență se uită la condițiile de acces la credite, suspectând că modul de calcul al scorului de credit ar putea bloca accesul unor clienți la împrumuturi.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a subliniat importanța acestei investigații și a declarat că aceasta se concentrează pe posibile practici anticoncurențiale care ar putea afecta negativ consumatorii. Investigarea se extinde la Biroul de Credit S.A., o societate pe acțiuni înființată în 2003, cu 18 bănci acționare, care colectează și prelucrează date privind clienții persoane fizice ai participanților săi.

Un aspect cheie al investigației este modul în care Biroul de Credit calculează scorul FICO, care evaluează capacitatea unui client de a rambursa un credit. Scorul FICO este esențial în procesul de aprobare a creditelor și poate influența semnificativ accesul la finanțare.

Documentele ridicate în cadrul inspecțiilor inopinate sunt în prezent sub analiza autorității române de concurență, în cadrul procedurilor specifice. Este important de subliniat că efectuarea acestor inspecții nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor implicate, ci are drept scop obținerea tuturor informațiilor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurențiale.

De asemenea, este esențial să menționăm că acesta nu este singurul caz de investigație în sectorul bancar desfășurat de autoritatea de concurență. O investigație anterioară vizează posibile înțelegeri între cele zece bănci participante pentru manipularea ratei dobânzii ROBOR, în detrimentul consumatorilor.

Legea concurenței interzice orice formă de înțelegere între companii și practici concertate care au drept rezultat împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața românească. Autoritatea de concurență are datoria de a asigura că piața financiară rămâne competitivă și că consumatorii beneficiază de acces la servicii și produse financiare corecte și transparente. Rezultatele finale ale investigației vor arăta dacă există temei pentru acuzațiile de practici anticoncurențiale și ce măsuri vor fi luate pentru a proteja interesele consumatorilor în sectorul bancar.

finnews

Recent Posts

Succesul campaniei #DreptulLaBanking: Progrese notabile în educația financiară la concursul “Taraba cu Parale” din București

În perioada 25-27 aprilie 2024, s-a desfășurat în Piața Obor din București concursul de educație…

o zi ago

Bursa de Valori București a lansat BVB Arena – Un nou capitol pentru antreprenoriatul românesc

Într-o mișcare strategică menită să consolideze și să extindă suportul pentru companiile antreprenoriale românești, Bursa…

2 săptămâni ago

Stabilitate și strategie: politica monetară a BNR în 2024

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al BNR din 4 aprilie 2024, au fost luate…

o lună ago

Salt Bank: Primul neobank românesc 100% a fost lansat astăzi

Salt Bank a fost lansată oficial pe piață, marcând începutul unei noi ere digitale. Diferențiindu-se…

o lună ago

CEC Bank: Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2023

Într-un an marcat de transformare și adaptare la noile cerințe ale pieței financiare, CEC Bank…

2 luni ago

Dezvoltarea și consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova: o perspectivă încurajatoare

În urma încheierii proiectului de twinning finanțat de Uniunea Europeană la Chișinău pe 19 martie…

2 luni ago