Piața de capital

Hidroelectrica intră în indicii FTSE pentru Piețe Emergente și MSCI pentru Piețe de Frontieră și consolidează prezența României pe radarele investitorilor internaționali

Acțiunile Hidroelectrica (H2O) vor fi incluse, din 19 iulie, în indicii FTSE Global All-World Index, FTSE Global Large Cap Index și FTSE Emerging Index, conform anunțului FTSE.

Totodată, acțiunile producătorului de energie regenerabilă vor fi incluse și în indicii MSCI Frontier și MSCI Romania, ai furnizorului global de indici MSCI. Hidroelectrica va fi inclusă efectiv în indicii MSCI începând cu data de 26 iulie 2023, conform anunțului furnizorului global de indici.

Aceasta este prima dată când o companie nou listată la BVB este inclusă după prima zi de tranzacționare ai celor doi furnizori globali de indici FTSE Russell și MSCI, beneficiind de mecanismul de includere rapidă.

„Hidroelectrica scrie istorie în această perioadă la Bursa de Valori București, fiind în centrul atenției investitorilor. Suntem încântați că acest interes este exprimat atât prin volumele foarte mari de tranzacționare din prima zi, dar și prin includerea acțiunilor Hidroelectrica în indicii FTSE Russell pentru piețe emergente și MSCI pentru piețe de frontieră prin acest mecanism de includere rapidă. Hidroelectrica va juca un rol important și în drumul României spre promovarea la Piață Emergentă de către MSCI, alături de îndeplinirea criteriilor calitative și cantitative ale furnizorului de indici”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Investitorii au demonstrat un interes ridicat pentru acțiunile Hidroelectrica încă din IPO, dar și în prima zi de tranzacționare a acestora pe piața secundară, când au fost realizate aproape 13.600 de tranzacții cu peste 6,8 de milioane de acțiuni Hidroelectrica, în valoare de aproape 760 milioane lei. Hidroelectrica a stabilit astăzi un nou record la BVB în ceea ce privește valoarea zilnică a lichidității pieței de acțiuni, care a ajuns la peste 821 milioane lei, cu mult peste recordul precedent, de 326,7 milioane lei, din 19 decembrie 2018”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

În indicii FTSE Russell pentru Piețe Emergente, România este reprezentată de 14 companii: Banca Transilvania, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group și Transport Trade Services.

Concomitent, în indicii MSCI pentru Piețe de Frontieră, România are 12 companii: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Electrica, Hidroelectrica, Medlife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, S.N.G.N. Romgaz, Teraplast, Transelectrica și Transgaz.

Acțiunile Hidroelectrica au debutat miercuri, 12 iulie, la tranzacționare pe Piața Principală a BVB, în urma celui mai mare IPO derulat vreodată pe piața de capital din România, de 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro). Această ofertă este cea mai mare din Europa și a treia cea mai mare la nivel global de până acum în acest an.

Pe parcursul ședinței, acțiunile Hidroelectrica au fost tranzacționate la prețuri cuprinse între un minim de 109,2 lei (+5% față de prețul final din IPO) și un maxim de 115,2 lei (+11% față de prețul final din IPO). La finalul primei ședințe de tranzacționare, acțiunile Hidroelectrica erau cotate la 110 lei (+5,77%), ceea ce oferă companiei o capitalizare de 49,5 miliarde lei (10 miliarde euro).

finnews

Recent Posts

Succesul campaniei #DreptulLaBanking: Progrese notabile în educația financiară la concursul “Taraba cu Parale” din București

În perioada 25-27 aprilie 2024, s-a desfășurat în Piața Obor din București concursul de educație…

o zi ago

Bursa de Valori București a lansat BVB Arena – Un nou capitol pentru antreprenoriatul românesc

Într-o mișcare strategică menită să consolideze și să extindă suportul pentru companiile antreprenoriale românești, Bursa…

2 săptămâni ago

Stabilitate și strategie: politica monetară a BNR în 2024

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al BNR din 4 aprilie 2024, au fost luate…

o lună ago

Salt Bank: Primul neobank românesc 100% a fost lansat astăzi

Salt Bank a fost lansată oficial pe piață, marcând începutul unei noi ere digitale. Diferențiindu-se…

o lună ago

CEC Bank: Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2023

Într-un an marcat de transformare și adaptare la noile cerințe ale pieței financiare, CEC Bank…

2 luni ago

Dezvoltarea și consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova: o perspectivă încurajatoare

În urma încheierii proiectului de twinning finanțat de Uniunea Europeană la Chișinău pe 19 martie…

2 luni ago