OMV Petrom aniverseaza 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie integrata de energie din Europa de Sud-Est, a reusit in cei 20 de ani de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti sa-si creasca valoarea de piata de peste 15 de ori: de la 1,6 miliarde lei la finalul anului 2001, la 25 miliarde lei la inchiderea sedintei bursiere din 2 septembrie 2021. Pe baza capitalizarii bursiere, OMV Petrom este cea mai mare companie romaneasca de la bursa.

Actiunile companiei se tranzactioneaza sub simbolul bursier SNP, din 3 septembrie 2001.  Recent, furnizorul global de indici FTSE Russell a anuntat includerea OMV Petrom in seria de indici FTSE Global Equity Index Series, incepand cu 20 septembrie.

„Istoria bursei moderne, reinfiintata in 1995, este in stransa legatura cu istoricul de 20 de ani de tranzactionare al companiei OMV Petrom la Bursa de Valori Bucuresti. Astazi marcam un moment important pentru intreaga comunitate a pietei de capital, actiunea SNP fiind una dintre cele care starneste interesul atat al investitorilor internationali, cat si al celor locali. Performanta pe care a avut-o OMV Petrom in ultimii 20 de ani a devenit un etalon pentru multe companii romanesti si ne dorim ca aceasta poveste de succes sa inspire si alte societati, atat din mediul privat, cat si pe cele detinute de Stat”, a spus Radu Hanga, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„La 20 de ani de la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, suntem mandri de transformarea noastra. Am devenit o companie moderna si sustenabila, performanta, cu o situatie financiara solida. Prin natura activitatii noastre, avem un rol fundamental in Romania: furnizam circa 40% din necesarul de titei si gaze al tarii si pana la 10% din productia de electricitate. Suntem parte din fibra socio-economica a Romaniei, prin investitiile majore si contributiile la bugetul de stat, dar si prin finantarea cauzelor sociale relevante pentru tara. Vom continua sa investim pentru a capta oportunitatile din piata si pentru a ne adapta la noul context energetic, generand valoare pentru toate partile interesate”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

In 15 din cei 20 de ani de tranzactionare la bursa, OMV Petrom a distribuit dividende actionarilor, actiunea SNP avand un randament mediu al dividendelor de aproximativ 6%. OMV Petrom este una dintre cele mai lichide actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti, fiind inclusa in aproape toti indicii BVB, respectiv in BET, BET-TR, BET-XT, BET-XT-TR, BETPlus, BET-NG, BET-BK si ROTX.

„Piata noastra de capital are nevoie de cat mai multe companii precum OMV Petrom. Ne bucuram ca impreuna cu OMV Petrom, care din 20 septembrie intra efectiv in indicii All-Cap ai agentiei FTSE Russell, putem creste reprezentativitatea Romaniei in randul investitorilor institutionali. De asemenea, compania este unul dintre promotorii Guvernantei Corporative si una dintre companiile cu cea mai buna comunicare cu investitorii, dupa cum rezulta si din indicatorul VEKTOR calculat de ARIR.  Suntem mandri sa avem un asemenea partener in toate demersurile noastre pentru a face piata de capital mai vizibila atat pe plan local, cat si la nivel international”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

Pe parcursul celor 20 de ani de prezenta la bursa au fost realizate aproximativ 1,3 milioane de tranzactii cu actiuni SNP. Din momentul listarii pana in 2 septembrie 2021, investitorii au tranzactionat actiuni SNP in valoare de peste 13 miliarde de lei. De asemenea, un numar de peste 41 miliarde de actiuni SNP au fost tranzactionate la bursa in aceste doua decenii.

De la listarea la Bursa de Valori Bucuresti, OMV Petrom a parcurs o ampla transformare. Dupa privatizarea companiei in 2004, OMV Petrom a investit semnificativ in modernizarea, diversificarea si extinderea activitatilor companiei. Investitiile in perioada 2005-2020 s-au ridicat la 16 miliarde euro, OMV Petrom fiind cel mai mare investitor privat din Romania.

finnews

Recent Posts

Bursa de Valori București a lansat BVB Arena – Un nou capitol pentru antreprenoriatul românesc

Într-o mișcare strategică menită să consolideze și să extindă suportul pentru companiile antreprenoriale românești, Bursa…

4 zile ago

Stabilitate și strategie: politica monetară a BNR în 2024

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al BNR din 4 aprilie 2024, au fost luate…

3 săptămâni ago

Salt Bank: Primul neobank românesc 100% a fost lansat astăzi

Salt Bank a fost lansată oficial pe piață, marcând începutul unei noi ere digitale. Diferențiindu-se…

3 săptămâni ago

CEC Bank: Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2023

Într-un an marcat de transformare și adaptare la noile cerințe ale pieței financiare, CEC Bank…

o lună ago

Dezvoltarea și consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova: o perspectivă încurajatoare

În urma încheierii proiectului de twinning finanțat de Uniunea Europeană la Chișinău pe 19 martie…

o lună ago

TBI Bank înregistrează cel mai mare profit din istoria sa în 2023

TBI Bank, un nume binecunoscut în peisajul financiar al Europei de Sud-Est, a raportat rezultate…

o lună ago