FinNews

OTP Bank România înregistrează un profit record în 2023

OTP Bank România, parte a grupului bancar OTP, a anunțat recent rezultatele financiare pentru anul 2023, evidențiind un succes remarcabil în ciuda provocărilor economice. Potrivit raportului publicat la Budapesta, profitul net consolidat al OTP Bank România a înregistrat o creștere spectaculoasă, atingând suma de 262 milioane RON, reprezentând o creștere semnificativă de șapte ori mai mare decât cel din anul 2022.

Profitul operațional pentru anul 2023 a atins valoarea de 270 milioane RON, reflectând o creștere de 25% față de anul precedent. Această performanță notabilă a fost susținută de o creștere de 13% a veniturilor totale, iar veniturile nete din dobânzi au cunoscut o creștere de 4% în comparație cu anul anterior. Comisioanele nete au crescut cu 8%, în special datorită comisioanelor mai mari provenite din operațiunile cu carduri.

Cheltuielile operaționale au crescut cu 8% anual, influențate în principal de creșterile salariale și de alte cheltuieli impactate de inflația ridicată. Cu toate acestea, OTP Bank România a reușit să îmbunătățească raportul costuri/venituri la 69,4% în 2023, reprezentând o îmbunătățire semnificativă de 2,8 puncte procentuale față de anul trecut.

CEO-ul OTP Bank România, Gyula Fatér, a subliniat dedicarea și competența echipei, evidențiind succesul în abordarea provocărilor și menținerea excelenței în serviciile financiare oferite clienților. De asemenea, el a menționat o creștere remarcabilă de 15% a bazei de clienți activi, indicând încrederea și mulțumirea clienților față de instituție.

Volumul creditelor performante a înregistrat o ușoară scădere de 3% la sfârșitul anului 2023, cu ratele dobânzilor mai mari afectând negativ zona creditelor ipotecare (-12%). Totuși, vânzările de credite ipotecare s-au triplat în trimestrul patru, datorită scăderii ratelor dobânzilor. În ceea ce privește depozitele, acestea au cunoscut o creștere semnificativă de 16%, fiind impulsionate de depozitele atrase de la persoane fizice (+17%) și persoane juridice (+13%).

În contextul global, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 1,009 miliarde HUF (13,044 milioane RON), în timp ce profitul consolidat a fost de 991 miliarde HUF (12,810 milioane RON). Principalele contribuții la acest volum au provenit de la subsidiarele din Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Rusia, Serbia, Croația, Ucraina, Muntenegru, Albania, Moldova și Uzbekistan.

finnews

Recent Posts

Succesul campaniei #DreptulLaBanking: Progrese notabile în educația financiară la concursul “Taraba cu Parale” din București

În perioada 25-27 aprilie 2024, s-a desfășurat în Piața Obor din București concursul de educație…

6 zile ago

Bursa de Valori București a lansat BVB Arena – Un nou capitol pentru antreprenoriatul românesc

Într-o mișcare strategică menită să consolideze și să extindă suportul pentru companiile antreprenoriale românești, Bursa…

3 săptămâni ago

Stabilitate și strategie: politica monetară a BNR în 2024

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație al BNR din 4 aprilie 2024, au fost luate…

o lună ago

Salt Bank: Primul neobank românesc 100% a fost lansat astăzi

Salt Bank a fost lansată oficial pe piață, marcând începutul unei noi ere digitale. Diferențiindu-se…

o lună ago

CEC Bank: Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2023

Într-un an marcat de transformare și adaptare la noile cerințe ale pieței financiare, CEC Bank…

2 luni ago

Dezvoltarea și consolidarea sistemului financiar al Republicii Moldova: o perspectivă încurajatoare

În urma încheierii proiectului de twinning finanțat de Uniunea Europeană la Chișinău pe 19 martie…

2 luni ago