FinNews

Rezultate financiare Alpha Bank Romania pentru trimestrul 1 al anului 2022

Primul trimestru al anului 2022 a fost unul plin de provocari, determinate atat de evolutii interne cat si internationale, care au impactat evolutia economica a Romaniei. Chiar si in acest mediu provocator, evolutia Alpha Bank Romania a inregistrat o dinamica pozitiva:

  • Portofoliul de credite al Alpha Bank Romania a crescut cu aproximativ 6,1% fata de primul trimestru al anului precedent, finantarile acordare persoanelor juridice crescand cu aproximativ 3,5%;
  • Profitul operational a atins nivelul de 5,6 milioane euro, in crestere fata de 2,3 milioane euro inregistrat in trimestrul 1 2021, rezultat al unei dinamici pozitive a veniturilor si a unei gestionari eficiente a costurilor operationale.

Trimestrul 1 al anului 2022 a adus un nivel ridicat de incertitudine si a fost marcat de evenimente imprevizibile atat pe plan intern, cat si international. Chiar si in aceste conditii, Alpha Bank Romania si-a continuat politica de sustinere a mediului de afaceri prin participarea activa in cadrul programelor derulate de catre Guvernul Romaniei in 2022: APIA, Agro IMM Invest, IMM Invest si Noua Casa.

Volumul creditelor noi acordate in trimestrul 1 al anului 2022 pe segmentul companiilor mari a inregistrat o crestere de aproximativ 30% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in timp ce pe segmentul IMM cresterea a fost de peste 20%.

In aceeasi perioada, banca si-a consolidat pozitia in zona solutiilor de plata pentru comercianti, rulajul acestora prin Alpha Bank Romania inregistrand o crestere de 33% fata de trimestrul 1 al anului 2021. Alpha Bank Romania ofera comerciantilor solutii complete de plata, de la POS-uri traditionale, solutii de e-commerce, pana la Alpha Phone POS – prima aplicatie lansata de o banca din Romania ce poate transforma orice dispozitiv mobil cu sistem Android in POS.

In zona persoanelor fizice, Alpha Bank Romania si-a diversificat gama produselor de investitii oferite clientilor prin lansarea pe piata a trei noi fonduri mutuale ESG (Environmental, Social, Governance) ce fac parte din Alpha (LUX) Global Funds, administrate de Alpha Asset Management A.E.D.A.K. In aceeasi perioada, volumul creditelor ipotecare acordate a inregistrat o crestere anuala de 28%.

In contextul razboiului din Ucraina, banca a lansat pentru cetatenii ucraineni refugiati in Romania un pachet de cont curent fara comisioane pentru servicii bancare esentiale. Pachetul  Speranta, in ucraineana Надія (Nadiya), include un cont curent in lei, un cont curent in valuta (EUR sau USD, in functie de preferinta clientului) si un card de debit in lei.

Totodata, Alpha Bank Romania a sprijinit actiunile umanitare pentru refugiatii ucraineni prin intermediul organizatiei Salvati Copiii.

Rezultatele financiare

La finalul trimestrului 1 al anului 2022, portofoliul de credite al Alpha Bank Romania s-a situat la aproximativ 2,8 miliarde euro, in timp ce depozitele atrase de la clienti au atins aproape 2,7 miliarde euro.

Veniturile totale au inregistrat o crestere de 19% fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce veniturile din comisioane au inregistrat un salt de aproximativ 20%. Evolutia veniturilor corelata cu o gestiune eficienta a costurilor operationale a generat un profit operational de 5,6 milioane euro.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membra a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare si financiare din Grecia, fondat in 1879 de catre J.F. Costopoulos. Activitatile internationale ale Grupului se extind pe langa Romania, si in Regatul Unit,  Luxemburg si Cipru.

Alpha Bank Romania este o institutie financiara aflata printre primele 10 banci din tara, cu operatiuni de banca universala. Banca sistemica, cu o prezenta nationala de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania ofera o gama larga de servicii si produse moderne atat pentru persoane fizice, cat si pentru IMM-uri si segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre institutiile financiare care a inovat sectorul bancar romanesc, fiind prima banca ce a lansat pe piata locala o aplicatie care transforma un dispozitiv mobil android intr-un terminal POS. Totodata, a realizat prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania dupa ce a fost prima banca ce a introdus in oferta sa creditele pentru locuinte.