FinNews

Depozitele clientilor Raiffeisen Bank au crescut cu 21% anul trecut

Depozitele clientilor au ajuns la 43,4 miliarde de lei in 2020, o crestere cu 21%, an la an; Portofoliul de credite nete al bancii a fost de 28,6 miliarde de lei, cu 5% mai mult fata de decembrie 2019; Activele totale ale bancii au crescut la 51,3 miliarde lei, cu 20%, an la an; Profitul net a scazut cu 17% in 2020, comparativ cu 2019;

Raiffeisen Bank a incheiat anul 2020 cu o performanta financiara buna, obtinand un profit net de 644 milioane de lei, cu 17% mai mic decat in 2019. Aceasta scadere a fost inregistrata, pe de o parte, din cauza evolutiei economiei in an de pandemie, dar si a politicii noastre conservatoare de provizionare a creditelor. In plus, Raiffeisen Bank a valorificat experienta si comportamentul sau responsabil si a venit cu solutii eficiente in aceasta perioada, asumandu-si faptul ca nu cifrele sunt cele mai importante, atunci cand ne confruntam cu o criza sanitara. Banca a luat masuri constante si rapide pentru a-si sprijini clientii si partenerii: prin scutirea de comisioane pentru platile electronice, expedierea cardurilor prin curier, urgentarea platilor pentru furnizori sau digitalizarea rapida a cat mai multor servicii pentru a limita riscul de contagiune.

„Suntem multumiti de realizarile noastre din 2020, un an care ne-a testat tuturor rezistenta si ne-a adus provocari cu care nu ne-am mai confruntat pana acum. Pentru noi prioritatea 0 a fost si continua sa fie siguranta clientilor, partenerilor, a angajatilor, dar in egala masura si sprijinirea economiei romanesti. In aceste circumstante, deloc obisnuite, am reusit sa crestem portofoliul de credite cu 5%, un raport credite/depozite de 66% si sa generam o rentabilitate a capitalului (RoE) de 14%. Ce stim sigur azi e ca vom continua sa finantam sustenabil economia romanesca pentru ca bancile sunt parte din solutie, iar potential de crestere economica exista. Rata creditelor neperformante a evoluat mai bine decat ne asteptam suntem la 3,8%, un nivel in scadere comparativ cu 2019. Ramane de vazut cum va evolua calitatea portofoliilor de credite dupa ce vor expira moratoriile publice si private. Daca economia isi va reveni in ritmul prognozat de analisti, cred ca riscul deteriorarii semnificative a portofoliilor de credite va fi mult diminuat”, a spus Steven van Groningen, presedinte&CEO Raiffeisen Bank.

Activitatea de creditare a bancii a fluctuat puternic in 2020, de la primele trei luni aflate in linie cu aceeasi perioada a anului precedent, la un volum redus in trimestrul al doilea si la volume lunare record in trimestrul al treilea. Pe ansamblu, anul 2020 a marcat o crestere cu 5% a portofoliului de credite nete, comparativ cu finalul lui 2019.

Intotdeauna in perioade de criza oamenii devin mai atenti la cheltuieli si economisesc mai mult, iar Raiffeisen Bank se bucura de increderea clientilor sai, asa incat depozitele au inregistrat o crestere puternica cu 21%, in 2020 comparativ cu 2019.

Profitul net din 2020 a fost in scadere cu 17% fata de 2019, pe de o parte pentru ca ne-am luat masuri suplimentare de prevedere pentru posibile deteriorari ale portofoliului de credite, dar si  pentru ca ne-am preocupat sa sustinem clientii in aceasta perioada dificila prin intermediul moratoriilor publice si private, cu scutiri de taxe pentru plati electronice etc. Toate acestea au influentat veniturile si profitul bancii, chiar daca activitatea de creditare a crescut intr-un ritm sustinut in T3 si T4 2020.

Venitul net din dobanzi a crescut usor fata de anul trecut, pe fondul unor volume mai mari de credite, in timp ce venitul net din comisioane a scazut, an la an, cu 10%. Aceasta scadere a fost efectul unei activitati tranzactionale mai reduse in T2, din timpul starii de urgenta, dar si a migrarii pe scara larga a clientilor spre solutii de plata online, mai ieftine si mai eficiente. Venitul total al bancii a inregistrat o usoara scadere de 2% in 2020 fata de 2019, atingand nivelul de 2,6 miliarde de lei.

Cheltuielile operationale (de aproximativ 1,4 miliarde de lei) au crescut cu 4% fata de anul 2019, mai ales pe cele doua componente importante pentru strategia de dezvoltare a bancii, cheltuielile cu personalul si cheltuielile legate de IT.