FinNews

Alpha Bank Romania a încheiat primul trimestru din 2023 cu un profit net de 11 milioane de euro

În primul trimestru al anului, Alpha Bank Romania și-a continuat strategia de a contribui la sprijinirea economiei, menținând în același timp o performanță financiară echilibrată bazată pe o activitate comercială susținută:

• Portofoliul de credite a ajuns la 3,02 miliarde de euro expunere netă ca urmare a unei creșteri anuale semnificative, de aproape 20%, a creditelor acordate persoanelor juridice, dar și a contribuției din partea segmentului persoane fizice;

• Pe baza unei activități comerciale intense și a unei gestionări eficiente a riscurilor, profitul net a ajuns la 11 milioane de euro;

• Capitalizarea și lichiditatea s-au menținut la niveluri ridicate, semnificativ peste cerințele de reglementare.

În primul trimestru al anului, Alpha Bank Romania a continuat să sprijine creșterea economiei românești, menținându-și totodată angajamentul de a fi un partener de încredere pentru clienții săi prin investiții în îmbunătățirea produselor și serviciilor oferite.

Activitatea intensă de creditare pe segmentul companiilor mari s-a concretizat în creșterea vânzărilor cu peste 16% față de aceeași perioadă a anului precedent. Banca și-a consolidat poziția pe piață și și-a extins portofoliul de clienți cu companii lider, continuând să susțină eforturile acestora în tranziția către o economie verde cu produse de finanțare adecvate. Totodată, Alpha Bank Romania a participat în trimestrul 1 la sindicalizări semnificative, oferind finanțare jucătorilor corporativi de top.

Banca a contribuit la susținerea mediului de afaceri prin participarea activă în cadrul programelor derulate de către Guvernul României – IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Rural Invest și Innovation.

Volumul creditelor noi acordate IMM-urilor în trimestrul 1 al anului 2023 a înregistrat o creștere consistentă, de 94% față de aceeași perioadă a anului trecut, marcând cea mai bună performanță din ultimul deceniu.

De asemenea, Alpha Bank Romania a continuat să participe activ la Programele de finanțare a IMM-urilor, Femeia Manager și Start-Up Nation pentru susținerea egalității de șanse în mediul antreprenorial și a afacerilor la început de drum, în parteneriat cu Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Accentul pus pe oferirea de soluții de plată inovatoare și sigure pentru comercianți atât pentru locațiile fizice, cât și în zona de eCommerce a consolidat poziția de jucător de top a băncii, volumul plăților procesate prin soluțiile de tip POS, Tap to Phone și e-commerce înregistrând în trimestrul 1 o creștere de 34% față primul trimestru al anului trecut.

Alpha Bank Romania și-a continuat strategia de transformare digitală investind în dezvoltarea platformelor de creditare a persoanelor fizice și a companiilor mici și mijlocii.

De asemenea, asistentul virtual Dana a primit capabilități noi și poate procesa automat (fără asistență umană) solicitări ale clienților privind informațiile legate de credite sau îi asistă pe clienți în procesul de completare a unei solicitări de credit, înlocuind astfel clasicele formulare cu multe câmpuri de completat. 

Alpha Bank Romania a continuat să sprijine cultura și implicarea în comunitate, susținând turneul “Néoréalité” al compozitorului și pianistului de renume internațional Steve Barakatt, care a concertat în premieră pentru publicul larg din România. Totodată, banca a continuat să promoveze creșterea educației financiare prin implicarea într-o serie de programe adresate mediului preuniversitar.

Rezultatele financiare

La finalul trimestrului 1 al anului 2023,  portofoliul de credite al Alpha Bank în Romania a ajuns la 3,02 miliarde de euro expunere netă, marcând o creștere de aproximativ 13% față de primul trimestru al anului trecut, în timp ce depozitele clienților s-au ridicat la 2,96 miliarde de euro, în creștere cu 9,5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Activele totale ale băncii au ajuns la finalul primului trimestru la 4,4 miliarde euro, crescând cu 13% față de perioada similara a anului anterior.

Profitul net a ajuns la nivelul de 11 milioane de euro, reflectând activitatea comercială dinamică și o gestionare eficientă a riscurilor.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare și financiare din Grecia. Activitățile internaționale ale Grupului se extind pe lângă România, și în Regatul Unit, Luxemburg și Cipru.

Alpha Bank Romania este o instituție financiară aflată printre primele 10 bănci din țară, cu operațiuni de bancă universală. Bancă sistemică, cu o prezență națională de peste 27 de ani, Alpha Bank Romania oferă o gamă largă de servicii și produse moderne atât pentru persoane fizice, cât și pentru IMM-uri și segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre instituțiile financiare care a inovat sectorul bancar românesc, fiind prima bancă ce a lansat pe piața locală o aplicație care transformă un dispozitiv mobil android într-un terminal POS. Totodată, în 2019 a realizat prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România, după ce în 2001 a fost prima bancă ce a introdus în oferta sa creditele pentru locuințe.