FinNews

Alpha Services and Holdings anunță un parteneriat strategic cu UniCredit în România

Fuziunea dintre Alpha Bank Romania și UniCredit România și crearea celei de-a treia bănci din România ca mărime din punct de vedere al activelor totale, în care Alpha Bank va avea o participație de 9,9%m

Alpha Services and Holdings SA, deținător al Alpha Bank SA („Alpha Bank”), și UniCredit au agreat principalele condiții financiare pentru fuziunea dintre UniCredit Bank S.A. (“UniCredit Bank Romania”) și Alpha Bank Romania S.A. (“Alpha Bank Romania”), ca parte a unui parteneriat strategic la nivel internațional.

Conform termenilor agreați, Alpha Bank va deține 9,9% din capitalul social al entității rezultate în urma fuziunii și va rămâne implicată în aceasta prin mecanisme de guvernanță corporativă, inclusiv prin reprezentarea la nivel de consiliu de administrație.

Se anticipează ca tranzacția va fi finalizată in 2024, după parcurgerea procesului de confirmatory due dilligence, obținerea aprobărilor statutare și a celor din partea tuturor autorităților de reglementare implicate.

Tranzacția va duce la crearea celei de-a treia bănci din piață din punct de vedere al  activelor totale. Fuziunea va aduce la un loc două entității complementare, atât UniCredit Bank Romania cât și Alpha Bank România având o poziție solidă în segmentele de corporate și de retail, și în urma ei va rezulta o instituție financiară puternică care va fi mai bine poziționată pentru a-și deservi clienții și pentru a crea noi oportunități de creștere pe piața românească.

Pentru prima oară în România, două grupuri bancare europene folosesc parteneriatul ca abordare de consolidare a pieței. Această nouă abordare are ca scop nu numai să susțină economia românească mai bine, ci și să pună pe primul plan nevoile clienților și al acelor comunități în care își desfășoară activitatea.

 „Aceasta este prima achiziţie pe care UniCredit o face în 15 ani, semnalând potenţialul inerent pe care noi, ca business, îl vedem în România şi în regiunea Europa Centrală si de Est. Este semnificativă oportunitatea oferită de această fuziune nu doar clienţilor noştri, actuali şi viitori, ci şi angajaţilor ambelor instituţii. Sunt încântat că aceste două echipe se vor uni şi ştiu că vor lucra mai mult în sinergie decât ar fi fost posibil separat. Această achiziţie este o dovadă a angajamentului UniCredit faţă de creşterea calităţii şi a excelenţei fabricilor noastre de produse, ca să nu mai vorbim de transformarea prin care UniCredit a trecut în ultimii doi ani. A atrage un partener de acest calibru şi a conveni asupra unui angajament ca acesta ar fi fost de neconceput pentru vechiul UniCredit şi sunt încrezător că acesta este începutul unei poveşti de succes pentru această bancă din regiunea Europa Centrală si de Est.”, a declarat Andrea Orcel, CEO UniCredit Group.

Ca urmare a tranzacției, clienții Alpha Bank România vor avea acces la o gamă mai largă de produse și servicii. Pe perioada tranziției, Alpha Bank România va continua să ofere un nivel ridicat de excelență a serviciilor sale și să asigure continuitate pentru clienții săi.

De asemenea banca va pune în prim plan dezvoltarea și sprijinirea angajaților săi în timpul procesului de fuziune, asigurând calitatea serviciilor pentru clienți și oportunitățile de creștere personală.

Accentul în aceasta tranzacție va fi pus  pe combinarea punctelor forte ale ambelor organizații, iar Alpha Bank își propune să rămână fidelă istoriei sale de 30 de ani în România și să ofere o valoare excepțională atât clienților cât și angajaților.