FinNews

Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre sustine dezvoltarea infrastructurii de afaceri in Romania

Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB) a acordat un imprumut in valoare de 50 milioane EUR catre One United Tower S.A. pentru a facilita dezvoltarea infrastructurii de afaceri in Romania.

Scopul imprumutului acordat de BSTDB este de a finanta costurile de dezvoltare ale „One Tower”, o cladire de birouri care face parte din complexul cu adresabilitate mixta One Floreasca City, dezvoltat recent pe terenul unei foste hale industriale din capitala. Costul total al proiectului este de 54 de milioane EUR. O parte din imprumut va fi utilizata pentru a refinanta costurile aferente dezvoltarii proiectului pana in prezent, suportate de actionari. Cladirea „One Tower”, care urmeaza sa fie inaugurata in prima jumatate a acestui an, face parte dintr-un proiect amplu de reabilitare urbana care implica si o componenta rezidentiala si vizeaza obtinerea certificarii globale WELL pentru sanatatea si bunastarea oamenilor. De asemenea, proiectul urmeaza sa primeasca certificarea verde LEED Platinum-4, cel mai exigent standard de mediu din lume pentru cladiri. Firma globala de avocatura Dentons a consiliat tranzactia in calitate de consilier juridic extern.

„BSTDB este incantata sa sprijine acest proiect ce reprezinta o investitie majora in sectorul constructiilor din Romania in mijlocul pandemiei, proiect care va dezvolta oferta de infrastructura de calitate pentru afaceri in Bucuresti. Suntem in mod special bucurosi sa observam ca dezvoltatorul a fost premiat in mod repetat pentru sustenabilitatea proiectelor sale, lucru pe care incercam sa il sustinem si promovam ca institutie de dezvoltare”, a declarat Dmitry Pankin, Presedintele BSTDB.

„Ne bucuram ca prin aceasta operatiune primim votul de incredere al unei importante institutii financiare internationale, reprezentand o confirmare a eforturilor noastre de a dezvolta proiecte imobiliare durabile, la standarde internationale pentru piata din Romania. Este o actiune importanta si, in acelasi timp, o premiera pentru grupul One, care a apelat pana in prezent la alte solutii de finantare. Capitalul va fi utilizat pentru a finaliza investitia si a refinanta costurile de constructie anterioare ale cladirii de birouri One Tower “, a adaugat Andrei Diaconescu, cofondator One United Properties.  

One United Tower S.A. a fost infiintata de One United Properties S.A in 2017, cu scopul de a dezvolta, construi si opera cladirea de birouri „One Tower”. One United Properties S.A. a fost fondata in 2007 de Victor Capitanu si Andrei Diaconescu, doi antreprenori romani. One United Properties este unul dintre cei mai mari si de succes dezvoltatori din Romania de proprietati rezidentiale high-end, cladiri de birouri si de uz mixt, avand o valoare de piata de peste 1,1 miliarde EUR si proiecte planificate care cuprind peste 2.000 de unitati rezidentiale. One United Properties este o companie inovatoare dedicata accelerarii adoptarii practicilor de constructie pentru dezvoltarea cladirilor eficiente energetic si sustenabile. Toate cladirile companiei au certificari superioare de sustenabilitate, eficienta energetica si wellness, iar dezvoltatorul este premiat la numeroase gale si conferinte in domeniu. One United Properties este primul dezvoltator imobiliar din Romania premiat la nivel international, obtinand titlul de „Cea mai buna dezvoltare rezidentiala sustenabila” din lume, acordat in cadrul International Property Awards 2019-2020.

Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre (BSTDB) este o institutie financiara internationala infiintata de Albania, Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina. Sediul central este in Salonic, Grecia. Banca sprijina dezvoltarea economica si cooperarea regionala prin acordarea de imprumuturi, linii de credit, capitaluri si garantii pentru proiecte si prin finantari comerciale in sectoarele publice si private din tarile membre. Capitalul autorizat al Bancii este de 3,45 miliarde de euro. BSTDB beneficiaza de un rating pe termen lung “A-” acordat de Standard and Poor’s (S&P) si “A2” acordat de Moody’s. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.bstdb.org.