FinNews

Barometrul Coface T4 2020 – O revenire neuniformă

Odată cu lansarea cel mai recent Barometru trimestrial privind riscurile sectoriale și de țară, Coface, lider în asigurările de credit, evidențiază o revenire inegală între țări, sectoare de activitate și la nivel de venituri. Deși performanțele Chinei și a altor economii asiatice stimulează creșterea globală, principalele economii mature nu vor reveni în acest an la nivelul PIB-ului dinaintea crizei. Această creștere a inegalităților, alături de nemulțumirea publicului față de gestionarea guvernamentală a pandemiei în multe țări, va conduce la apariția tot mai frecventă a unor protestelor și a violențelor.

La un an de la apariția pandemiei Covid-19 și de la debutul celei mai mari recesiuni globale de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Coface estimează o creștere economică mondială de +4,3% în medie, în 2021, în timp ce comerțul mondial ar crește cu +6,7% în volum (după -5,2% în 2020). Aceste proiecții presupun că marile economii vor vaccina cel puțin 60% din populația lor până în vară. Într-adevăr, imunitatea rezultată ar putea marca sfârșitul ciclurilor stop-go, adică a acelor episoade succesive de izolare/carantină care afectează activitatea economică. Scăderea numărului de afaceri închise în 2020 în toate regiunile lumii (-12% la nivel mondial, -22% în zona euro, -19% în Asia-Pacific și-3% în America de Nord), poate fi atribuită planurilor de sprijin guvernamental, a căror continuare va permite multor companii să supraviețuiască în acest an. Cu toate acestea, în ciuda impactului măsurilor, Coface anticipează că șocul din 2020 va duce la o creștere a insolvențelor în 2022, în special în Spania (16%, comparativ cu 2019), Franța (13%), Italia (9%) și Germania (6%).
În ultimul său barometru trimestrial, Coface anticipează o redresare economică inegală

• Inegalități puternice între țări. În timp ce performanța Chinei și a altor economii asiatice (de exemplu, Taiwan, a cărei evaluare a țării este îmbunătățită) stimulează creșterea mondială, marile economii nu vor reveni la nivelul PIB-ului dinaintea crizei anul acesta. Și printre acestea, țările dependente de activitățile de servicii (cum ar fi Spania sau Regatul Unit) sau care rămân în urmă în procesul de vaccinare vor înregistra o revenire economică mai lentă.

• Inegalități sectoriale. Printre cele 23 de îmbunătățiri ale evaluărilor sectoriale din acest trimestru, aproape jumătate sunt atribuite sectorului auto, a cărui creștere a surprins favorabil în a doua jumătate a anului 2020, urmat de construcții și produse chimice. În mod surprinzător, multe activități de servicii vor rămâne slăbite pe termen lung de către pandemie: sectorul transporturilor este cel mai afectat, cu 9 retrogradări în evaluările riscului sectorial.

• Creșterea inegalităților de venit în țări. Lucrătorii cel mai puțin calificați, tinerii și femeile au suferit mai multe pierderi de locuri de muncă decât restul populației, aceasta din urmă fiind supra-reprezentată în cele mai afectate activități de servicii. Mai mult, epidemiile anterioare din secolul XXI indică faptul că această creștere a inegalității veniturilor va fi de lungă durată și va stimula numeroase tensiuni sociale care apar, de obicei, după episoadele de pandemie.