Piața de capital

BCR vine la Bursa de Valori București cu primele sale obligațiuni verzi

Banca Comercială Română (BCR) debutează pe 19 octombrie cu primele sale obligațiuni verzi la Bursa de Valori București (BVB), în valoare de 500 milioane de lei. Obligațiunile au simbolul bursier BCR28A și se vor tranzacționa pe Piața Reglementată a Bursei. Listarea primelor obligațiuni verzi BCR vine la mai puțin de jumătate de an de la listarea precedentelor obligațiuni, din 31 mai, în valoare de 1 miliard de lei, cea mai mare de la BVB. BCR va avea astfel disponibile la tranzacționare, începând cu 19 octombrie, trei emisiuni de obligațiuni în valoare totală de 2,1 miliarde de lei.

„Ne-am asumat o abordare integrată de business responsabil în toate soluțiile pe care le propunem clienților, dar și printr-un dialog constant cu România SA și România SRL. Considerăm că de aici pleacă transformarea sustenabilă a economiei și venim în sprijinul mediului de afaceri cu toate informațiile necesare dezvoltării durabile, dar și cu cele mai potrivite structuri și surse de finanțare. Valoarea emisiunii de obligațiuni BCR demonstrează, încă o dată, capacitatea pieței de capital și a investitorilor activi pe această piață de a susține inițiativele durabile”, a declarat Sergiu Manea, CEO BCR.

„Ne bucurăm că piața de capital românească susține implementarea de proiecte vizionare și, cel mai important, sustenabile din perspectiva ESG. Sectorul bancar este unul care promovează și sprijină la rândul său economia românească, iar faptul că BCR a încheiat cu succes prima sa emisiune de obligațiuni verzi este un semnal puternic pentru întreaga comunitate financiară. Astfel, instrumentele de finanțare verzi devin tot mai relevante atât pentru emitenți, cât și pentru investitori, iar piața de capital din România se aliniază la tendințele europene. În urma acestei noi emisiuni, BCR va avea de mâine la tranzacționare obligațiuni în valoare de 2,1 miliarde de lei, o valoare care arată potențialul Bursei de Valori București de a susține necesarul de finanțare din economia locală”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursei de Valori București 

Obligațiunile senior preferențiale BCR au o maturitate de 7 ani, dobândă anuală de 5% și o valoare nominală 500.000 de lei. Obligațiunile au primit un rating preconizat pe termen lung de BBB+ din partea Fitch. Printre investitori se numără fondurile de pensii, firme de administrare de active, companiile de asigurări și instituții de credit, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și International Finance Corporation (IFC). Emisiunea de obligațiuni BCR28A se înscrie în demersurile BCR de aliniere la criteriile ESG (Environmental, Social and Governance), cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, de a încuraja comportamentele responsabile față de mediu și de a reduce inegalitățile sociale.

BCR este la a patra emisiune de obligațiuni listată la BVB, prima ajungând deja la maturitate. Cea de-a doua emisiune de obligațiuni, în valoare de 600 milioane lei, se tranzacționează din decembrie 2019 sub simbolul bursier BCR26. Cea de-a treia emisiune de obligațiuni, în valoare de 1 miliard de lei, se tranzacționează de la sfârșitul lunii mai a.c. sub simbolul bursier BCR28. BCR, membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private si a băncilor de locuinţe.