Piața de capital

BERD și BVB lansează „Investor Relations and Liquidity Support Programme”

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Bursa de valori București (BVB) lansează în România un nou Program – „Investor Relations and Liquidity Support Programme” – în care vor fi selectați până la 3 emitenți care vor beneficia de consultanță pentru a îmbunătăți vizibilitatea și lichiditatea acestora pe piața de capital. Programul va fi derulat în strânsă colaborare cu companiile selectate și cu o echipă de consultanți profesioniști în Relații cu investitorii (IR), cu expertiză locală și internațională, ai companiei VERTIK.

Inițiativa comună va permite companiilor selectate să-și sporească vizibilitatea pe piețele de capital din România și să obțină un set de instrumente esențiale pentru a-și poziționa mai bine povestea pe piața de capital, în fața investitorilor. Companiile vor primi sprijin concret, adaptat nevoilor lor, inclusiv în ceea ce privește dezvoltarea strategiei, pentru a crea o poveste de investiții eficientă, gestionarea internă a activității IR, precum și instruirea echipelor IR, sprijin în implementarea strategiei de IR, timp de 6 luni de la livrarea acesteia.

Companiile interesate să se alăture programului pot aplica până cel târziu pe 28 februarie 2023. Se așteaptă ca mai mult de 10 companii listate să se înscrie în program, dintre care până la 3 vor fi selectate. Colaborarea cu firmele selectate va începe cel târziu în mai 2023. Mai multe detalii legate de procesul de înregistrare sunt disponibile aici .

80% din costurile serviciilor de consultanță furnizate pentru companiile selectate în cadrul programului sunt acoperite de KTACF – Programul de cooperare tehnică pentru dezvoltarea piețelor de capital, finanțat de Guvernul Coreei, în timp ce 20% din costuri ar urma să fie acoperite de companiile selectate.

Pentru a afla mai multe despre program și despre ultimele tendințe în IR, companiile sunt invitate să se înscrie la webinar-ul de lansare din 19 ianuarie, găzduit de BERD, Bursa de Valori București și firma de consultanță românească VERTIK. Companiile care doresc să participe la webinar trebuie să-și înregistreze participarea aici.

Bursa de Valori București are o bază de investitori puternică și diversificată, precum și o bază de emitenți care au potențialul de a deveni mai atractivi prin utilizarea instrumentelor proactive de IR și lichiditate. Pe termen lung, credem că succesul companiilor listate depinde de modul în care acestea reușesc să construiască o piață de capital activă, care să mențină atenția investitorilor și să atragă continuu noi investitori. Acest lucru ar conduce la o piață de capital mai eficientă, cu afaceri capabile să acceseze capitalul la un cost rezonabil, sporind ulterior investițiile în activitatea lor și conducând la creșterea ocupării forței de muncă și a contribuției lor în economie” a declarat Attila Toth, Director, Capital & Financial Markets Development Team, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Suntem încântați să fim martorii lansării programului în România, datorită inițiativei BERD. Invităm companiile listate la Bursa de Valori București să aplice deoarece credem că avem multe povești de investiții interesante care pot atrage semnificativ mai mult interes din partea investitorilor. O strategie clară și eficientă pentru prezența pe piața de capital a unei companii este un factor decisiv care poate îmbunătăți vizibilitatea, percepția investitorilor și, în final, lichiditatea și multiplii de evaluare și aceasta este ceea ce ne propunem” a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Suntem onorați că am fost numiți consultanți pentru ”Investor Relations and Liquidity Support Programme” și să contribuim astfel cu expertiza noastră la un proiect unic, prin care până la 3 emitenți își vor actualiza practicile de IR și vor deveni mai vizibile pe piața de capital. Vom colabora îndeaproape cu echipa fiecărei companii, atât cu profesioniștii din management, cât și cu cei din domeniul IR, pentru a concepe o abordare adecvată și pentru a defini și sprijini implementarea celor mai bune instrumente IR pentru beneficiul pe termen lung al companiei și al tuturor acționarilor. Creșterea vizibilității printr-o strategie de IR mai bună înseamnă aducerea afacerilor mai aproape de investitori, prin utilizarea unor tehnici și instrumente de comunicare diversificate și este misiunea noastră de zi cu zi la VERTIK” a declarat Daniela Șerban, Consultant principal, fondator și Managing Partner VERTIK.