Piața de capital

Bursa de Valori București a premiat performerii anului bursier 2020, un an în care maturitatea a demolat pesimismul

Bursa de Valori București a acordat 16 premii pentru rezultatele obținute în 2020 de cele mai performante companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii și de investiții.

Radu Hanga, Președinte BVB: „Anul 2020 a fost un an foarte interesant, în care piața de capital și-a îndeplinit cu brio rolul său în economie. Pe o parte, am demonstrat ca suntem un canal viabil pentru finanțarea economiei, iar pe de altă parte, le-am asigurat investitorilor un mediu sigur și de încredere în care își pot administra banii, prin achiziția sau vânzarea de acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare, într-o perioadă volatilă și plină de incertitudini.”

Adrian Tănase, Director General, BVB: „Premiile pe care le acordăm astăzi sunt o recunoaștere a performanțelor înregistrate într-un an în care maturitatea investitorilor și a companiilor a fost mai presus de incertitudini și temeri. Vedem că investitorii sunt mult mai maturi, mai atenți la cum își administrează banii, iar asta dovedește o schimbare de mentalitate. Am asistat la o volatilitate destul de rar întâlnită pe piețele financiare, cu scăderi bruște și rapide, urmate de o recuperare la fel de rapidă, astfel că am revenit foarte aproape de maximele istorice din 2007 în ceea ce privește indicele BET. Suntem singura piață din regiune care a revenit la acest nivel.”

Bursa de Valori București (BVB) a premiat joi, 25 februarie, performerii anului 2020 pe piața de capital, un an marcat de provocări, dar și oportunități pe piața de capital. Au fost acordate 16 premii, iar pe lista de premiere se regăsesc companii listate, brokeri, fonduri de pensii private și de investiții care au obținut anul trecut rezultate remarcabile .   Ministerul Finanțelor Publice, Banca Transilvania, TeraPlast, OMV Petrom și Norofert sunt emitenții premiați pentru valorile de tranzacționare înregistrate, randamentele aduse investitorilor și creșterea lichidității. La categoria intermediari, BVB a acordat distincții brokerilor care s-au remarcat în privința valorilor de tranzacționare pe segmentul de acțiuni și obligațiuni, care au susținut creșterea lichidității și celor care au intermediat accesul companiilor antreprenoriale la piața de capital: Swiss Capital, BT Capital Partners, Goldring și TradeVille. În privința fondurilor de pensii, au fost premiate cele mai performante fonduri Pilon II și Pilon III, luând în calcul evoluția lor pe o perioadă de 10 ani (randament anualizat decembrie 2010 – decembrie 2020): BCR, administrat de BCR Pensii (Pilon II), și Raiffesen Acumulare, administrat de Raiffesen Asset Management (Pilon III). La categoria fonduri de investiții a fost premiat fondul local, cu expunere și pe România, care a înregistrat cel mai mare randament în 2020: OTP Global Mix – Clasa L, administrator OTP Asset Management. Dintre cele 16 premii, unul dintre premii a fost stabilit prin votul publicului și acordat pentru Cel mai apreciat jurnalist pe piața de capital în 2020. Au fost înregistrate peste 800 de voturi, opțiunea publicului mergând spre Liviu Popescu, jurnalist Ziarul Financiar. Începând din acest an, BVB introduce un nou premiu acordat companiei listate cu Cea mai bună comunicare cu jurnaliștii. Acest premiu a fost stabilit de un juriu format din jurnaliștii care acoperă domeniul pieței de capital, pe baza experienței și interacțiunii lor cu companiile listate. Fondul Proprietatea a fost desemnată ca fiind compania care a comunicat cel mai bine cu presa financiară pe parcursul anului trecut.