Piața de capital

Bursa de Valori București și Depozitarul Central continuă procesul de transformare digitală și lansează Platforma Înrolare Investitori

Bursa de Valori București (BVB) și Depozitarul Central continuă procesul de transformare digitală și împreună cu partenerii de la Aurachain și eVOTE lansează Platforma Înrolare Investitori. Prin intermediul acestei platforme, după parcurgerea unui proces de identificare a persoanelor fizice, se deschid conturi de utilizator prin intermediul cărora, investitorii pot participa și vota online la Adunările Generale ale Acționarilor organizate de companiile listate la BVB. Acest nou serviciu digital este dezvoltat de Aurachain, furnizor de servicii de tehnologie care oferă suport companiilor să digitalizeze procese operaționale într-un timp scurt. În cadrul proiectului, eVOTE pune la dispoziție primul sistem de participare online și fizic la Adunările Generale ale Acționarilor, implementat în urmă cu mai bine de doi ani în România și utilizat deja de peste 20 dintre companiile listate la BVB.

Accesul la Platforma online Înrolare Investitori se realizează, într-o primă fază, de pe orice dispozitiv de tip desktop sau laptop conectat la Internet, folosind navigatorul web Google Chrome, prin accesarea link-ului https://www.roclear.ro/Inrolare-Investitori sau direct de pe pagina web principală a Depozitarului Central https://www.depozitarulcentral.ro. Deschiderea contului de utilizator se face în urma unui proces de identificare facială sau pe bază de semnătură digitală, pentru deținătorii de certificate digitale calificate. Soluția tehnică aleasă va permite acționarilor companiilor listate să beneficieze mult mai ușor de servicii ale entităților pieței de capital, doar cu un cont de utilizator, printr-un singur punct de contact. Odată ce contul de utilizator a fost creat, investitorii pot utiliza credențialele de acces pentru a participa online și vota electronic la Adunările Generale ale Acționarilor desfășurate  de  companiile listate la BVB care utilizează Platforma eVOTE și la care acționarii respectivi au dețineri.

Parteneriatul dintre BVB, Depozitarul Central și eVOTE va conduce la creșterea eficienței operaționale a companiilor listate prin simplificarea procedurilor administrative și a costurilor în ceea ce privește organizarea de Adunări Generale ale Acționarilor. În același timp, acționarii companiilor care vor utiliza Platforma eVOTE vor putea să își exprime voturile mult mai rapid,

printr-un simplu click și vor avea posibilitatea să participe la astfel de adunări de oriunde, atât timp cât sunt conectați la Internet.

Platforma Înrolare Investitori va putea fi utilizată ulterior și în alte scopuri, precum facilitarea unor servicii destinate investitorilor, inclusiv pentru accesarea de la distanță a unor servicii oferite de Depozitarul Central – de exemplu, obținerea extraselor de cont.

“Episodul pandemic pe care l-am traversat a lansat una dintre cele mai interesante provocări: digitalizarea accelerată, în toate domeniile. Depozitarul Central a investit dintotdeauna masiv și susținut în automatizare și digitalizare pentru a asigura servicii de o înaltă calitate, dar mai ales pentru a furniza soluții în beneficiul și pentru confortul clienților noștri. Astfel că lansarea Platformei Înrolare Investitori, cu acces spre serviciul de vot electronic eVOTE, este o etapă firească în dezvoltarea, optimizarea și modernizarea serviciilor oferite partenerilor Depozitarului Central. Această platformă va fi perfecționată și completată cu toate facilitățile de care are nevoie un investitor, în funcție de oportunitățile pe care le vom identifica. Ne bucurăm să putem oferi, alături de Bursa de Valori București, acest serviciu atât de important și util pentru toți actorii implicați în piața de capital românească”, a declarat Silvia Buicănescu, Director General al Depozitarului Central.

“Este evident că nu mai putem vorbi despre piața de capital fără a face referire la digitalizare. Proiectul care devine operațional acum, Platforma Înrolare Investitori, dezvoltat cu partenerii de la Aurachain și colegii de la Depozitarul Central reprezintă un pas înainte în simplificarea accesului la piața de capital pentru investitori. Într-o primă etapă, platforma va digitaliza procesul de participare a investitorilor la Adunările Generale ale Acționarilor din cadrul companiilor listate la bursă și procesul de votare, realizate prin intermediul eVOTE – sistem online de participare la ședințele adunărilor generale ale acționarilor. Ulterior, beneficiile platformei vor fi extinse la dezvoltarea altor servicii digitale pentru investitori. La nivelul Bursei de Valori București am căutat mereu să identificăm soluții tehnologice prin care să facilităm accesul la piața de capital, atât pentru investitori, cât și pentru emitenți și cu siguranță lansarea acestei platforme vine în sprijinul lor, a declarat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

“Colaborarea dintre eVOTE și Bursa de Valori prin Depozitarul Central ca prim serviciu de utilitate al Platformei Înrolare Investitori reprezintă un pas semnificativ în direcția dezvoltării pieței de capital din România prin digitalizarea serviciilor oferite acționarilor companiilor listate. De azi înainte, acționarii vor avea la dispoziție o metodă simplificată de participare la adunările generale și vor putea vota mult mai rapid punctele ce definesc viitorul companiilor în care investesc. Prin eVOTE, atât companiile, cât și acționarii acestora au siguranța că voturile exprimate sunt numărate și calculate corespunzător. Această transformare a modului departicipare și vot aduce tehnologia anilor 2022 în procesul unei AGA și creează premise temeinice pentru aplicarea transparenței și bunei guvernanțe corporative specifice companiilor listate la BVB. În cea mai aglomerată perioadă a anului pentru companiile listate la BVB, ianuarie-mai 2022, prin intermediul Platformei eVOTE au fost organizate 50 de Adunări Generale ale Acționarilor dintre care 37 au fost cele anuale.Toate evenimentele au fost transmise în direct, fără întârzieri între mediul online și cel cu prezență fizică.“, a declarat Mihai Chișu, Director General al Governance Partners, compania care administrează Platforma eVOTE.

“Digitalizarea și automatizarea proceselor este o modalitate dovedită de a îmbunătăți substanțial eficiența operațională, iar acum vedem că aceasta poate avea un impact mare pentru piața de capital din România. Bursa de Valori București și Depozitarul Central au maximizat capabilitățile platformei low-code Aurachain pentru a construi Platforma Înrolare Investitori într-un mod mult mai rapid decât ar fi permis metodele tradiționale de dezvoltare. BVB va continua să beneficieze de avantajele platformei noastre prin vizibilitatea real time asupra întregului proces, nivelul ridicat de securitate, precum și capacitatea de a face rapid modificări și îmbunătățiri pentru a răspunde nevoilor din piață”, a declarat Adela Wiener, Founder & CEO al Aurachain.