FinNews

CEC Bank susține grupul Rodbun cu finanțări de 30 milioane lei

CEC Bank a acordat grupului de firme Rodbun linii de finanțare în valoare cumulată de 30 milioane lei. Rodbun este cel mai ambițios proiect antreprenorial din agricultura românească – cu activități de dezvoltare de noi soiuri și inovație, rețea de distribuție pentru inputuri agricole, servicii și consultanță. 

PCF Investment Bankinga acționat în calitate de consultant financiar exclusiv al grupului de productie agricolă Rodbun în structurarea, negocierea și implementarea tranzacției. 

”Suntem mândri să susținem business-uri agricole din România care se dezvoltă și inovează. Iar Rodbun este un model de urmat: proiectele recente vizează dezvoltarea unor soiuri adaptate la noile condiții climatice, soluții digitale, servicii și suport pentru fermieri. Rodbun este un business românesc solid care a crescut în mod constant de la an la an și care a reușit să creeze o comunitate de fermieri în jurul său și să se dezvolte împreună. Sectorul agribusiness este esențial pentru economie și pentru siguranța aprovizionării alimentare”, declară Bogdan Neacșu, Director General CEC Bank.  

La rândul său, Daniel Muntean, fondator Rodbun, a subliniat că ”parteneriatul cu CEC Bank probează o alianță strategică între capitalul românesc și interesele fermierilor români, care reprezintă o categorie esențială pentru dezvoltarea economiei naționale și poziționarea țării noastre în elita productivă a Uniunii Europene. Fermierii români, pe care Rodbun îi reprezintă și îi deservește cu mândrie, reprezintă un model pentru o adaptare de succes la rigorile înalte ale pieței europene și mondiale după 1989. Ei merită, din acest motiv, cele mai performante și moderne tehnologii, produse și servicii – iar CEC Bank contribuie direct la asigurarea acestora”. 

CEC Bank este un partener de tradiție al grupului Rodbun, fiind parte din consorțiile bancare care au acordat finanțări sindicalizate grupului Rodbun începând din 2018 și este parte și din cel mai recent împrumut sindicalizat, în valoare de 278 milioane de lei, acordat în august 2021.  

Anul acesta grupul Rodbun împlinește 20 de ani și a devenit în prezent cel mai mare furnizor de inputuri agricole (semințe, îngrășăminte) pentru micii fermieri – cu peste 6.400 de clienți și o rețea națională de 40 de magazine agricole și fito-farmacii, 100 de agenti de vânzări și peste 1.000 de promotori. Grupul operează 9 ferme moderne proprii – în care se produc semințe și se testează tehnologii agricole, lucrând o suprafață cumulată de 6.600 de hectare și operând facilități logistice agricole complexe, din care fac parte și silozuri cu o capacitate de depozitare de circa 73 de mii de tone.  

Recent, în structura acționariatului Rodbun a intrat Daniel Dines, CEO și fondator al UiPath, care a achiziţionat un pachet de 9,57% din pachetul de acțiuni al grupului prin intermediul Ice Vulcan Properties. Implicarea fondatorului UiPath are rolul de a sprijini poziționarea Rodbun ca lider în domeniul cercetării și inovației, în contextul în care provocările climatice și crizele geopolitice evidențiază tot mai clar importanța vitală a agriculturii, asigurării hranei și lanțurilor funcționale de aprovizionare pentru securitatea globală. Grupul Rodbun este activ, din acest motiv, în zona inovației și digitalizării, prin platforma Nextfarm, care facilitează maximizarea producției și optimizarea consumului de inputuri folosind tehnologii inovatoare: imagini prin satelit care sunt procesate cu tehnologii avansate și avertizează în cazul apariției unor boli/deficiențe, corelarea datelor de producție cu cele meteo, mai multe module de management al fermei.  „O tranzacție care are scopul de a sprijini dezvoltarea continuă a operatiunilor prin intermediul unei facilități de finanțare personalizate, permițând accesul rapid la fonduri. Această tranzacție reconfirmă încrederea pe care CEC Bank o acordă companiilor românești care activează într-un sector esential al economiei, asigurând independența alimentară într-un context regional și international extrem de dificil”, a declarat Vlad Florea, Director Investment Banking, PCF Investment Banking.