Companii

Chimcomplex a încheiat contracte de finanțare de 56,7 de milioane de euro cu CEC Bank și Alpha Bank

Chimcomplex SA Borzești a încheiat contracte de finanțare de 56,7 de milioane de euro care cuprinde 26,7 de milioane de euro de la CEC Bank și 30 de milioane de euro de la Alpha Bank. Acestea vor fi utilizate pentru refinanțarea integrală a creditelor existente de la VTB și Credit Suisse/Argentum Netherlands BV și pentru continuarea unor proiecte de dezvoltare. În luna octombrie 2021, CEC Bank va suplimenta finanțarea cu suma de 33,3 milioane Euro, negocierile fiind deja încheiate.

Compania are în vedere începerea unor proiecte de investiții cu efect în reducerea amprentei de carbon și creșterea eficienței energetice: construcția unei capacități de cogenerare de înaltă eficiență gaz și hidrogen (putere instalată de 55 MWe 4 turbine); finalizarea noii linii de producție de polioli care va permite dublarea volumelor actuale și modernizarea instalațiilor de electroliză care vor consolida poziția de lider național al companiei în producția de hidrogen din apă. Totodată accentul se pune pe digitalizare și demararea proiectelor de chimie verde prin care se va deschide în portofoliul companiei un nou segment, cu produse sustenabile. De asemenea, Chimcomplex ia în calcul și accesarea altor finanțări de pe piața internațională pentru dezvoltarea de investiții.

După preluarea activelor Oltchim în 2018, Chimcomplex SA Borzești a devenit cel mai mare producător de produse chimice din România și a continuat un proces de transformare și dezvoltare susținută.

Ștefan Vuza, Președintele Chimcomplex

„Finalizarea refinanțării este un pas semnificativ pentru Chimcomplex și marchează o nouă eră pentru companie. Este punctul culminant al unor eforturi meticuloase și concentrate din ultimii doi ani jumătate pentru a remodela compania. Le mulțumesc partenerilor Credit Suisse Zurich şi VTB Frankfurt pentru că au fost alături de noi în 2018, într-o tranzacție specială de obținere a creditului de 164 de milioane de euro, pentru achiziția Oltchim.

Mulțumesc reprezentanților CEC Bank și Alpha Bank pentru profesionalism și diponibilitatea de a sprijini o companie antreprenorială românească. Mulțumesc Deloitte, Reff și Asociații și Lazarovici și Asociații pentru că au fost din nou alături de noi.”, a declarat Ștefan Vuza, Președintele Chimcomplex.

Finanțarea acordată de CEC Bank cuprinde o facilitate de credit la termen în sumă de 20 de milioane de euro și o facilitate de credit tip revolving de 6,7 milioane euro care va atinge plafonul maxim de 40 de milioane de euro.

În ceea ce privește finanțarea de 30 de milioane de euro obținută de Chimcomplex SA Borzești de la Alpha Bank Romania, aceasta constă într-o facilitate de credit la termen.

Consultanții Chimcomplex SA Borzești în atragerea finanțării au fost experții Deloitte România din practica de Consultanță Financiară.

După tranzacția din 2018, de finanțare a achiziției Oltchim, suntem onorați că am fost din nou alături de Ștefan Vuza și de Chimcomplex într-un alt proiect de referință. Felicit echipa noastră multidisciplinară de consultanți financiari și avocați, care a lucrat intens și dedicat pentru a structura acest proces competitiv de selectare a finanțatorilor, de-a lungul unui proiect care a durat șapte luni”, a declarat George Mucibabici, Președinte Deloitte România, care a coordonat implicarea echipei Deloitte în această tranzacție.

Asistența juridică pentru negocierea și semnarea documentației de finanțare a fost asigurată de avocații din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal și Lazarovici și Asociații.

Ne bucurăm că am fost din nou alături de una dintre cele mai mari firme deținute de antreprenor român, într-o finanțare de anvergură. E o confirmare a recunoașterii de care se bucură expertiza noastră în materie de finanțări bancare și o validare a focusului nostru în acompanierea firmelor cu capital românesc în tranzacții complexe, care necesită atât cunoașterea aspectelor juridice locale, cât și a bunelor practici internaționale în materie. Mulțumim Chimcomplex pentru încredere și mult succes în continuare!”, a declarat Andrei Burz-Pînzaru, Partener Reff & Asociații | Deloitte Legal.

„Finalizarea cu succes a acestui proiect a creat o echipă puternică între mai multe companii de anvergură. Cu toții vom continua să ne inspirăm din reușita Chimcomplex. Lazarovici și Asociații va rămâne în continuare un partener de încredere pentru Chimcomplex.” a declarat Amalia Lazarovici, Partener Lazarovici&Asociații

Despre Chimcomplex

Chimcomplex este principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, specializat în polioli, clorosodice și Oxo-Alcooli. Este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu 2 platforme industriale la Onești și Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex este o companie chimică cu o tradiție îndelungată, care dezvoltă produse de calitate pentru o viață mai bună și un viitor sustenabil. În anul 2020 Chimcomplex a înregistrat o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei iar în primele 6 luni ale anului 2021 compania a raportat o cifră de afaceri de 1.1 miliarde lei (233 milioane de Euro).