Companii

Codecool și Software Development Academy fuzionează și devin unul dintre cele mai puternice centre europene de formare și integrare de talente în piața IT&C

Codecool și Software Development Academy (SDA), două companii de top în domeniul EduTech din Europa Centrală, anunță astăzi o fuziune menită să creeze unul dintre cele mai puternice centre de formare în Tech și de integrare de talente în piața IT&C din Europa. Cele două companii fuzionate vor fi prezente în 8 țări (Polonia, Ungaria, România, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Estonia și Albania) și vor instrui anual 15.000-20.000 de persoane fizice și echipe din 400 de companii globale și locale din Europa Centrală. Printre acestea se numără și parteneri cheie precum Accenture, Microsoft, Motorola, Morgan Stanley, Ericsson și Vodafone.

Cu peste 300 de angajați, 17 cursuri de formare și reconversie digitală și o rețea de 1.600 de mentori, Codecool și Software Development Academy (SDA) oferă, în sinergie, cursuri de formare, perfecționare și reconversie persoanelor fizice, companiilor și guvernelor. De altfel, în sectorul public au fost implementate deja două programe de reconversie profesională de succes de care au beneficiat 10.000 de specialiști în Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) în Albania și 600 de ingineri în Ungaria. În plus, compania rezultată în urma fuziunii construiește Academii Digitale destinate partenerilor de business din industria IT&C. Împreună se ocupă atât de selectarea potențialilor candidați cât și de dezvoltarea și adaptarea curriculei la nevoile tehnice specifice din cadrul companiilor. Astfel de Academii funcționează deja, cu succes, în cadrul unor business-uri partenere internaționale precum: Vodafone, Generali, Siemens, Motorola, Citibank și BCR.

„Companii din întreaga lume sunt preocupate să ofere competențe digitale angajaților și caută continuu să-și consolideze echipele de IT, iar în contextul deficitului de specialiști, eforturile de reconversie profesională și de atragere a talentelor noi se intensifică. De aceea, obiectivul nostru principal rămâne instruirea de calitate a viitorilor profesioniști IT&C și pentru piața din România.

Credem că sinergia dintre Codecool și SDA va crește semnificativ nivelul de competențe tech al cetățenilor din Europa Centrală și va fi esențială în transformarea digitală a Europei și nu numai.”, a declarat Costin Alexandru, Country Manager SDA România.

Dobândirea competențelor digitale este cu atât mai relevantă cu cât Uniunea Europeană se confruntă cu un deficit de aproximativ 1,8 milioane de experți în sectorul IT&C, generat și de subcalificarea angajaților din domeniu.

În plus, un obiectiv important al programului Digital Decade al Comisiei Europene este angajarea a 20 de milioane de specialiști IT&C, bărbați și femei, până în 2030. Pentru a-l atinge, 161 de miliarde de EUR vor fi alocate inovației și digitalizării piețelor UE, conform mecanismului european de redresare și reziliență. În România, urmează a fi cheltuite aproximativ șase miliarde de EUR pentru transformarea digitală, care reprezintă 21% din bugetul de 29,2 miliarde de EUR aferent planului local de redresare și reziliență susținut de Comisia Europeană.

Acest deziderat european poate fi realizat doar cu jucători puternici în domeniul educației și reconversiei. Fuziunea Codecool și SDA va deservi cea mai importantă resursă de talente digitale de pe continent – regiunea Europei Centrale. În această zonă, interesul populației de a obține locuri de muncă digitale relevante pentru viitor și bine plătite este cel mai mare din UE, fapt ce se reflectă și în dinamica business-urilor Codecool și SDA, unde numărul cursanților crește cu 50% pe an.

Claudia Tamași, Country Manager Codecool România: “Pentru a deveni și mai interesantă pentru investitori, România trebuie să poată oferi profesioniști în domeniul IT&C cu aceeași rapiditate cu care piața dictează cererea. Fuziunea dintre Codecool & SDA este un răspuns la această nevoie, precum și o șansă unică pentru regiune de a deveni un centru puternic de servicii IT&C relevant la scară globală. Prin programele consolidate ale celor două companii, vom continua să creăm și să oferim cursuri cu plata amânată pentru oricine dorește o carieră în IT&C.

Obiectivul nostru este să îmbunătățim competențele digitale atât ale persoanelor fizice cât și cele ale echipelor din companii și din instituțiile de stat. Absolvenții cursurilor noastre sunt la mare căutare mai ales acum, când business-urile din Europa de Vest și din SUA încep să-și externalizeze activitățile IT sau să recruteze noi talente, cu intenția de a-și reduce, în același timp, costurile operaționale.”

În perioada următoare, atât Codecool cât și SDA, își vor păstra identitatea de brand (marca). Prin fuziunea anunțată astăzi, cele două companii își vor folosi în comun resursele pentru a crea noi cursuri de calificare & recalificare adaptate la noile cerințe din tehnologie și vor contribui împreună la reducerea deficitului de specialiști IT din piețele în care operează.

Pe lângă cele 8 țări în care este prezentă, compania creată în urma fuzionării se va se extinde și în alte regiuni, întărindu-și poziția de lider în segmentul său.