Companii

Firmele incluse în Topul bucureștean realizează 44,9% din cifra de afaceri a companiilor incluse în Topul Național

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat în Sala Ștefan Burcuș din sediul său istoric, ediţia a XXVIII-a a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment aflat sub semnul promovării excelenţei în afaceri.

La ceremonia de înmânare a premiilor au participat, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, membri ai Guvernului, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale, dar şi reprezentanţi ai presei. Printre personalităţile care au onorat invitaţia Camerei bucureştene s-au aflat: Daniela Niculescu și Terente Ciui, secretari de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ovidiu Silaghi, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a României, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor. Evenimentul s-a desfaşurat cu respectarea strictă a condiţiilor privind accesul invitaţilor.

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 151.495 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2020, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 49.092 firme, adică 32,4%. Dintre acestea, premiem 6.958 firme, care reprezintă 14,2% din totalul firmelor considerate eligibile şi 4,6% din totalul firmelor care au depus bilanţul aferent anului trecut. În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, 35% dintre firmele laureate activează în domeniul serviciilor, 28% în comerţ, 20% în industrie, cate 6% în construcţii şi în cercetare, dezvoltare şi high-tech, 3% în turism şi 2% în agricultură, silvicultură şi pescuit. În vederea realizării unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe companiile au fost premiate pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

“Am bucuria să anunţ că dintre cele aproape7000 de firme incluse în ediţia de anul acesta a Topului firmelor din Capitală, 817, adică 12%, s-au calificat pentru a primi TROFEUL DE EXCELENŢĂ pentru clasarea, timp de cinci ani consecutiv, pe primele trei poziții ale Topului nostru. Dintre acestea, companiile care au confirmat participarea la Gală, fizic sau online, au fost incluse, în Catalogul excelenței, un nou produs marca CCIB”, a declarant în deschidere președintele Camerei bucureștene Iuliu Stocklosa.

“Vreau să subliniez buna colaborare a Ministerului cu sistemul cameral din România și mai ales cu CCIB, am fost permanent invitați la evenimentele Camerei, iar CCIB a participat la proiectele noastre. Vă invit în continuare sa accesați proiectele Ministerului, relansăm Masura 1, dar avem în plan și alte proiecte”, a punctat Daniela Niculescu. De asemenea, secretarul de stat în cadrul MEAT a anunțat redeschiderea programului de promovare a exporturilor cu fonduri de la bugetul de stat cu târgul destinat industriei de apărare de la Cairo, din finalul acestui an.

Conform lui Ovidiu Silaghi, secretar general al Camerei de Comerț și Industrie a României, din cele 6958 firme premiate de Camera bucureșteană, 3396 sunt incluse în primele 10 poziții din Topul Național al Firmelor. De asemenea, companiile din Topul bucureștean concentrează 44,9% din cifra de afaceri a companiilor din Topul Național, 44,6% din profitul din exploatare și 36,5% din personalul angajat.

Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2020, în cadrul evenimentului au fost decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe primele trei poziţii în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului” grupului de companii Erbașu, trofeul „Ioan V. Socec”, televiziunii Digi 24 pentru emisiunea “Banii în mișcare” De asemenea, au fost acordate o serie de trofee speciale companiilor: Robert Bosch SRL, angajatorul anului in industria automotive, Olimpic Internațional Turism SRL, pentru sustinerea activitatii de internationalizare a firmelor romanesti, Ghele Impex SRL, pentru dezvoltarea activităților de producție de jocuri educative, MLH Creation Factory SRL, pentru promovarea creației românești peste hotare; Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru susținerea și sprijinul acordat companiilor și firmelor bucureștene în realizarea și promovarea propriilor programe; Radio Romania Actualități, pentru contribuția la dezvoltarea antreprenoriatului românesc, Agenției Națională de Presă Agerpres – Redacția Știri Economice, pentru promovarea informației economice de calitate, precum și antreprenorului Aristide Caranda, la aniversarea a 90 ani de viață, 65 de ani în industria acumulatoarelor și 30 de ani de antreprenoriat. În a doua parte a evenimentului a avut loc o licitație caritabilă în beneficiul Fundației Health Action Overseas, care de peste 25 de ani sprijină tinerii cu dizabilități din instituțiile statului să se integreze în societate. Obiectul licitat a fost ceasul de mână “Brâncuși. Coloana Infinitului”, creat de Augustin Matei.