FinNews

Inflația din SUA va fi sub estimări, iar adevăratul risc este o revenire a inflației în semestrul al doilea, preconizează iBanFirst

Săptămâna aceasta, piața este cu ochii pe prețurile de consum din SUA (indicele prețurilor de consum – IPC va fi publicat joi, 12 ianuarie), care se preconizează că vor încetini la o rată anuală de 6,5% în decembrie, de la 7,1% în noiembrie. Se așteaptă ca indicele de bază, excluzând alimentele și energia, să crească la o rată anuală de 5,7%, de la 6% în luna precedentă și vârful de 6,6% în septembrie.

iBanFirst preconizează cifre mult mai mici decât prognozele generale: 6,3% nivelul inflației IPC și 5,5% nivelul inflației de bază. În schimb, analiștii iBanFirst estimează că scăderea prețurilor la energie va fi mai mare decât se anticipează. Un Indice al Prețurilor de Consum (IPC) scăzut se va traduce printr-un nivel mult mai redus al dolarului, deoarece piața se va aștepta ca prima decizie de politică monetară a anului (1 februarie) a Fed să fie mai puțin restrictivă.

Este de așteptat o creștere a volatilității, în special pe piețele de acțiuni, pentru tranzacțiile mai agresive, dar și pe piața valutară, mai ales în ceea ce privește crossurile USD.

Adevăratul risc este o revenire a inflației în semestrul al doilea

Scăderea prețurilor la energie explică parțial reducerea inflației. Dar prețurile la energie riscă să revină la nivelurile ridicate. În al doilea semestru al anului 2022, prețul petrolului a scăzut în principal datorită unei creșteri a ofertei din diverse țări. Analiștii iBanFirst estimează că valul de aprovizionare a rămas în urmă, în timp ce nivelul cererii este în creștere, ceea ce ar însemna prețuri mult mai mari în decursul acestui an, cel mai probabil în al doilea semestru.

Creșterea cererii va fi generată parțial de China. iBanFirst previzionează că ieșirea Chinei din politica Covid zero va aduce o cerere suplimentară de petrol, de aproximativ 4 milioane de barili pe zi (mbd), în acest an. Aceasta ar determina o creștere a cererii de aproximativ trei ori mai mare decât cea preconizată pe piață. Creșterea cererii s-ar adăuga la dezechilibrele deja existente legate de reducerea abruptă a producției de petrol convenită de marii producători din OPEC+ și de interdicția UE privind petrolul rusesc. Acest lucru ar duce, în cele din urmă, la prețuri mai mari, poate chiar peste 100 de dolari pe baril. Evoluția prețurilor în 2022 ne-a amintit de 2006, când prețurile au scăzut semnificativ. Traiectoria prețurilor din acest an ar putea să semene cu cea din 2007, când prețurile s-au majorat foarte rapid.   

Pe lângă acești factori, mai există un alt punct de incertitudine. Dacă încetinirea economică va fi pronunțată, administrația Biden ar putea fi nevoită să stimuleze economia în semestrul al doilea. Acest lucru ar putea determina o revenire a inflației. Deși acesta nu este scenariul de bază, nu poate fi exclus în totalitate.