Asigurări

NN a plătit în total clienților de asigurări și pensii private din România peste 770 de milioane de lei în 2022

NN, liderul pieței de asigurări de viață, a susținut clienții de asigurări și participanții la fondurile de pensii private administrate cu beneficii și plăți record de peste 770 de milioane de lei anul trecut. Astfel, NN a continuat să fie alături de clienți când au avut cel mai mult nevoie în acest context volatil și raportează rezultate financiare stabile pe toate liniile de business în 2022.

În segmentul asigurărilor de viață și sănătate, NN Asigurări de Viață a înregistrat prime brute subscrise în valoare de aproximativ 970 de milioane de lei în 2022, în creștere față de 940 de milioane de lei anul anterior, conform rezultatelor financiare neauditate. Evoluția confirmă nevoia de protecție și stabilitate financiară a clienților în contexte dificile și preocuparea pentru soluții de asigurare care să le ofere sprijin financiar când apar situații neprevăzute.

În 2022, NN Asigurări de Viață a continuat să fie alături de clienți și a plătit beneficii record din asigurări de peste 559 de milioane de lei, în creștere cu 16% față de 2021, dintre care aproximativ 80 de milioane de lei au fost beneficii pentru evenimente asigurate, iar 479 de milioane de lei indemnizații pentru polițele ajunse la finalul perioadei contractuale, răscumpărate sau reziliate. Coeficientul de lichiditate înregistrat anul trecut a fost 2,61, iar marja de solvabilitate raportată conform Solvency II a fost 203%, confirmând stabilitatea financiară a companiei și capacitatea de a-și îndeplini obligațiile asumate față de clienți. În același timp, compania și-a amplificat amprenta în economie prin contribuțiile totale de aproximativ 68 de milioane de lei plătite la bugetul de stat, cu 23% peste nivelul din anul anterior.

„2022 a fost un an care ne-a amintit încă o dată tuturor cât de important este să avem grijă de noi, de cei dragi și de ce contează cu adevărat. Prin tot ceea ce facem, la NN urmărim să fim un sprijin real pentru cei peste 2,2 milioane de români care se bazează pe noi în demersul lor de a-și asigura un viitor financiar mai bun. Evoluția companiei reconfirmă că avem o bază financiară solidă și o poziție bună pentru a ne continua misiunea de a fi alături de oameni atunci când au cel mai mult nevoie, oferind mereu soluții relevante de asigurare și pensie privată prin care să protejeze tot ce contează pentru ei”, a spus Gerke Witteveen, Chief Financial Officer al NN.

NN Asigurări de Viață a administrat active financiare în valoare de 4,45 miliarde de lei în 2022, nivel apropiat celui înregistrat la finalul anului precedent ca urmare a eforturilor de a atenua efectele volatilității din piețele financiare asupra asigurărilor cu componentă de investiții. Compania a încheiat anul 2022 cu un profit brut de 106 milioane de lei, conform rezultatelor financiare neauditate, cu 23,7% peste nivelul din anul precedent care a fost marcat de un volum mai ridicat de investiții în transformarea digitală.

În segmentul pensiilor private facultative administrate de NN Asigurări de Viață, compania a continuat să ajute clienții să economisească în plus pentru pensie. Activele nete administrate au depășit pragul de 2 miliarde de lei la finalul anului trecut, cumulat pentru fondurile NN Activ și NN Optim, cu 7,1% peste nivelul din 2021, reprezentând o cotă de 55,4% din piață potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Cele două fonduri au depășit cumulat 300.000 de participanți la finalul anului trecut, echivalentul a aproape 48% din numărul total de participanți la Pilonul III. De asemenea, NN Asigurări de Viață a fost alături de participanții celor două fonduri care au îndeplinit condițiile pentru a beneficia de pensia lor Pilon III și a plătit în total peste 53 de milioane în 2022, conform datelor financiare neauditate.

În același timp, în segmentul pensiilor private obligatorii administrate de NN Pensii, 2022 a fost încheiat cu un volum al activelor nete administrate de 33 de miliarde de lei, cu 6,2% peste nivelul de la finalul anului 2021, reprezentând o cotă de 34,3% din piață, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară. Fondul administrat de NN Pensii avea 2,08 milioane de participanți la finalul anului trecut, echivalentul a 26,2% din numărul total de participanți la Pilonul II, și a plătit aproape 160 de milioane de lei celor care au îndeplinit în 2022 condițiile pentru a beneficia de sumele acumulate în contul lor de pensie privată Pilon II.

În 2022, NN a sporit contribuția la bunăstarea comunităților din care face parte în România, susținând inițiative relevante social care se concentrează pe sănătate, educație, ajutorarea celor în nevoie și incluziune financiară. În total, NN Asigurări de Viață a contribuit cu peste 3,7 milioane de lei și NN Pensii cu 0,7 milioane de lei, potrivit datelor financiare neauditate. Cele mai importante inițiative desfășurate anul trecut au fost parteneriatul cu Asociația Inima Copiilor pentru extinderea Secției de Cardiochirurgie a Spitalului de Copii Marie Curie din București și parteneriatul cu Asociația Autism Voice pentru deschiderea Institutului Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Recuperare și Cercetare în Autism din România.