Piața de capital

Norofert Group investește 9,5 milioane de lei într-o fermă din județul Teleorman

Producătorul de inputuri organice Norofert Group intenționează să achiziționeze o fermă de 1.000 de hectare în localitatea Zimnicea, județul Teleorman, zonă în care multe terenuri agricole sunt deținute de InterAgro.

Valoarea tranzacției se ridică la 9,5 milioane de lei, anunță compania, într-un comunicat de presă.

Omul de afaceri Ioan Nicolae, cunoscut drept „miliardarul de la Zimnicea”, este unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din Teleorman. Acesta a fost condamnat recent la cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la evaziune fiscală, instigare la spălarea banilor și cumpărare de influență, în dosarul Interagro. În plus, instanța a a decis că omul de afaceri nu mai are dreptul trei ani să fie acționar, asociat sau administrator la nici o firmă

Grupul InterAgro, controlat de Ioan Nicolae și aflat în insolvență din 2016, operează șase fabrici de îngrășăminte, peste 40.000 de ha de teren agricol și fabrici de procesare produse agricole.

În comunicatul de presă al Norofert se precizează că ferma care va fi achiziționată este operată de o companie locală înființată în anul 2006, are o suprafață de 1.000 de hectare aflate în arendă. Ferma este 84% compactă, 400 de hectare sunt deja irigabile, iar prețul arendei este unul atractiv. Norofert are în plan să introducă agricultura ecologică pe toată suprafața fermei începând cu anul 2021.

Situată la 5 km distanță de Portul Zimnicea de la Dunăre, Norofert intenționează să dezvolte capacități de încărcare barje la Dunăre pentru business-ul său de trading cu cereale ecologice. Această capacitate de încărcare reprezintă un hub logistic excelent pentru activitatea principală a Norofert. Orice tipuri de culturi bio, produse sau primite în schimbul inputurilor ecologice, pot fi vândute la export pe Dunăre.

În cadrul fermei există aproximativ 3.000 metri pătrați de depozite, precum și o gamă completă de echipamente agricole aflate într-o stare excelentă. Acestea au cel mult trei ani vechime și pot opera peste 1.800 de hectare de teren.

„Încă de la listarea companiei noastre pe BVB, una dintre ideile de dezvoltare a afacerii a fost achiziționarea unei ferme care să fie deja utilată și pregătită să funcționeze încă din prima zi. În ultimul an am analizat posibilitatea unor diverse investiții și în cele din urmă am decis să achiziționăm ferma localizată în Zimnicea și care se află într-o stare excelentă de funcționare. Județul Teleorman este unul de tradiție pentru agricultură, iar calitatea solului și faptul că ferma este situată în apropiere de Portul Zimnicea de la Dunăre sunt câteva dintre punctele forte pentru care ne-am propus să realizăm această investiție. Ne dorim ca noua linie de business să devină una strategică în dezvoltarea Norofert Group,” a declarat Vlad Popescu, CEO Norofert SA.

Pe termen scurt, Norofert are în vedere realizarea unor investiții de modernizare și mărire a capacității de stocare, extinderea terenului arabil până la 2.000 de hectare și transformarea unei părți din fermă în instalație de testare a produselor Norofert.

Norofert se așteaptă ca beneficiile financiare aduse de fermă să fie semnificative, iar efectele asupra activității să fie vizibile începând cu anul viitor. Conform previziunilor inițiale realizate de Norofert, veniturile totale din culturile de grâu și floarea-soarelui, precum și din subvenții vor ajunge la  7,5 milioane de lei în 2022, iar profitul este estimat la 3,5 milioane de lei.

Achiziția va fi finanțată printr-o combinație de facilități de credit bancare și fonduri ale companiei. Tranzacția va fi pusă pe ordinea de zi la următoarea întrunire a Adunării Generale a Acționarilor societății, programată să aibă loc în data de 20 aprilie 2021.

Norofert Group este o companie listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București. Compania are o capitalizare de piață de 215 milioane de lei. În 2020, acțiunile Norofert au fost cele mai tranzacționate instrumente financiare de pe piața AeRO.

În data de 22 februarie 2021 a început procesul de majorare a capitalului prin care compania intenționează să strângă peste 7 milioane de lei. În prima etapă, investitorii pot tranzacționa drepturile de preferință. Ulterior perioadei de tranzacționare, deținătorii de drepturi NRFR01 vor putea subscrie acțiuni noi în cadrul Etapei 1 a majorării, între 12 martie – 11 aprilie 2021. Pentru subscrierea unei acțiuni noi în cadrul majorării sunt necesare 14,58898 drepturi de preferință.