Previziunea iBanFirst: Economia globală va evita recesiunea în acest an
La sfârșitul anului 2022, consensul pieței se aștepta la o recesiune în zona euro și în Statele Unite în 2023. În prezent, acest lucru este departe de a se materializa. Cu toate acestea, spaima de recesiune nu a dispărut peste noapte. Pe baza indicatorilor de probabilitate implicită ai pieței (cum ar fi curba inversată a randamentului) și a cererii mai slabe care începe să se manifeste privind companiile americane cotate la bursă, o minoritate de analiști consideră că Statele Unite vor intra în recesiune în următoarele douăsprezece luni. Însă majoritatea analiștilor sunt complet pierduți în ceea ce privește traiectoria creșterii economice. Într-un sondaj efectuat între 20-24 februarie de Bloomberg și MLIV, participanții la piață au fost întrebați despre perspectivele economiei americane. Cu toate acestea, niciuna dintre opțiunile propuse, inclusiv “o revenire ușoară” sau “o revenire puternică”, nu a reușit să obțină acordul a 50% dintre respondenți. În concluzie, este incert ce se va întâmpla cu economia americană.
Previziunea analiștilor de la iBanFirst este că economia globală va evita recesiunea în acest an. Consumatorul american dă dovadă de reziliență, în ciuda inflației generalizate. În China, ultimii indicatori arată că măsurile de stimulare încep să dea roade. De exemplu, numărul vânzărilor de proprietăți imobiliare din China s-a mărit în februarie – aceasta este prima creștere lunară din 2021. iBanFirst preconizează că noi măsuri de stimulare care vizează piața imobiliară vor fi anunțate pe 5 martie, când va fi publicat Raportul privind activitatea guvernului. Vor exista probabil două puncte principale de interes: accesibilitatea locuințelor (măsuri pentru a crește accesibilitatea la creditele ipotecare) și construcțiile rurale (accent pe transferurile de terenuri rurale și reducerea complexității reglementărilor).
Având în vedere că se întrevăd noi măsuri de stimulare, analiștii sunt încrezători că, în cadrul următorului Congres Național al Poporului, China va anunța un obiectiv de creștere a PIB-ului mai ridicat – adică 5,5 %. China reprezintă probabil acum mai puțin de 20 % din impulsul de creștere globală (față de aproximativ 30 % înainte de Covid). Dar ceea ce se întâmplă în această țară este în continuare foarte important pentru economia globală. Experții iBanFirst cred că amploarea stimulentelor fiscale și monetare din China va ajunge la cea observată după devalorizarea yuanului în 2015 (peste 5 % din PIB-ul Chinei). Acesta este un alt factor care poate reduce probabilitatea unei recesiuni în acest an.
Chiar și Europa se află într-o poziție mai bună decât se anticipa inițial. Un exemplu este economia britanică. Nu existau prea multe îndoieli că recesiunea va fi una profundă și prelungită. Însă, în cele din urmă, aceasta s-ar putea să fie mai puțin dureroasă decât se aștepta. În prezent, consensul pieței prevede o scădere a PIB-ului de numai 0,6% în 2023. Iar dacă prețurile la energie vor continua să scadă, este chiar posibil să nu existe deloc recesiune (totuși, aceasta nu este estimarea de bază a iBanFirst pentru economia britanică). Ceea ce este sigur este că nivelul de incertitudine economică este neobișnuit de ridicat. Previzioniștii sunt sceptici în privința evoluției economiei mondiale În plus, nu există prea multă vizibilitate asupra traiectoriei inflației dincolo de următoarele trei luni. Estimările recente ale IPC pentru mai multe țări din zona euro arată că inflația poate reveni cu ușurință – a se vedea IPC-ul din februarie al Franței, de 6,2 % pe an, față de 6,0 % anterior.
Acesta este un ciclu economic înșelător. Pandemia Covid a distorsionat complet economia, iar acest lucru va avea un impact asupra inflației și creșterii economice pe termen lung. O redresare de scurtă durată în formă de “K” a urmat pantei descendente rezultate în urma blocajelor globale. Dar toate măsurile de stimulare pentru a proteja economia și perturbările cauzate de Covid au provocat o perioadă de inflație “permanentă”. Aceasta nu este cu siguranță o revenire a anilor 1970 (în special în zona euro, unde nu există o spirală salariu-preț).
Nici o recesiune sau o revenire ușoară nu sunt sigure. Lucrurile încep să revină la normal, cum ar fi lanțurile de aprovizionare și prețurile mărfurilor. Dar există o mulțime de dezechilibre în economie – și anume lipsa forței de muncă în țările anglofone și în regiunea ECE, deglobalizarea (relocarea în țări prietene – friendshoring, de exemplu) și incertitudinea legată de războiul din Ucraina (deși se estimează că riscul geopolitic va juca un rol minor în acest an). Unele dintre aceste dezechilibre sunt structurale. Analizând situația, experții de la iBanFirst se arată îngrijorați nu de o posibilă recesiune, ci de perioadele de expansiune și contracție care oscilează rapid și de o creștere a șomajului, care este încă relativ mică.
Piețele, băncile centrale și companiile se vor confrunta cu dificultăți, mai ales în cazul în care costul capitalului continuă să crească drastic. În acest context, analizarea istoriei (în special a anilor 1970) nu va fi utilă, deoarece ne confruntăm cu un mediu de afaceri complet nou, caracterizat de o mare incertitudine. În prezent, majoritatea companiilor nu sunt pregătite pentru această situație.