FinNews

Raiffeisen Bank International, presată de BCE și SUA să iasă din afacerile sale profitabile din Rusia

Banca Raiffeisen din Austria este presată să renunțe la afacerile sale extrem de profitabile din Rusia de către Banca Centrală Europeană (BCE), după ce un oficial de la Departamentul de sancțiuni al SUA și-a exprimat îngrijorarea cu privire la afacerile Raiffeisen în Rusia în timpul unei vizite la Viena în luna februarie, informează Reuters . BCE și SUA își cresc astfel presiunea asupra Austriei și a celei de-a doua cea mai mare băncă din țară, care joacă un rol cheie în economia rusă, dar care este totodată o afacere contestată în condițiile în care războiul Moscovei în Ucraina se prelungește de un an. Multe companii occidentale, inclusiv banca franceză Societe Generale, au deja părăsit Rusia.

Raiffeisen nu intenționează încă să prezinte un astfel de plan, iar unii oficiali guvernamentali austrieci consideră mișcările ca o intervenție străină nefondată. Un reprezentatnt al Raiffeisen a declarat că examinează opțiunile băncii pentru afacerile din Rusia, “inclusiv o ieșire gestionată cu atenție” și că își “accelerează” evaluarea, adăugând că a redus și împrumuturile în țară.

În ianuarie, autoritatea de sancțiuni a SUA a demarat o anchetă asupra Raiffeisen cu privire la afacerile sale legate de Rusia. Surse apropiate investigației au declarat că ancheta vizează posibile încălcări ale sancțiunilor occidentale. Ancheta ar putea fi periculoasă pentru Austria, care se prezenta ca un pod între est și vest, transformând Viena într-un magnet pentru banii ruși.

Raiffeisen este acum cea mai importantă bancă occidentală din Rusia, oferind o gură de oxigen în privința plăților și reprezentând aproximativ o pătrime din transferurile în euro către țară, deși alte bănci, cum ar fi UniCredit din Italia, sunt încă prezente.