Companii

Romgaz a finalizat cu succes tranzacția cu ExxonMobil   

S.N.G.N Romgaz S.A anunță finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.  

Tranzacția finalizată pe 1 august 2022, a fost finanțată din sursele proprii ale companiei și un credit bancar sindicalizat în valoare de 325 milioane euro, aranjat de Raiffeisen Bank, având finanțatori Raiffeisen Bank cu 200 de milioane de euro și Banca Comercială Română cu 125 de milioane de euro. Creditul este acordat pe o perioadă de cinci ani de la data utilizării, fiind tras integral în vederea plății achiziției. Operațiunile bancare pentru plata tranzacției de achiziție din data de 1 august s-au derulat prin Raiffeisen Bank, care acționează și în calitate de agent al facilității de credit. 

Finanțatorii au fost asistați de casa de avocatură Wolf Theiss de-a lungul procesului de negociere, semnare și utilizare a facilității de credit.  

“Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție” a declarat Aristotel Jude, Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A   

“Tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep” a spus Răzvan Popescu, directorul economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A.  

“Felicităm Romgaz pentru finalizarea tranzacției, aceasta reprezentând un pas major pentru dezvoltarea producției de energie în România. Finanțarea acordată confirmă determinarea Raiffeisen Bank de a susține tranziția energetică spre economia verde, prin utilizarea resurselor de gaz disponibile. Suntem bucuroși că am putut să susținem compania în achiziționarea cotei de participare în proiectul Neptun Deep, atât prin participarea la finanțare, cât și prin oferirea serviciilor bancare necesare efectuării achiziției”, a declarat Alin Neacșu, director executiv Corporații Mari la Raiffeisen Bank.   

“Prin finanțarea acordată, Banca Comercială Română își continuă și consolidează rolul de partener pentru compania Romgaz și sectorul energetic local, prin sprijinirea directă a investițiilor cu impact strategic pentru economia României. Felicităm Romgaz SA pentru reușita închiderii cu succes a acestei tranzacții de mare anvergură, un pas strategic în asigurarea independenței și tranziției pe baze sustenabile a sectorului energetic românesc. Vom continua să oferim tot interesul și sprijinul nostru pentru dezvoltarea proiectelor din acest sector și pe viitor, în contextul unui mediu economic în continuă schimbare și în fața unor planuri și provocări de o importanță capitală pentru partenerul nostru și economia locală”, a declarat Ramona Kurko, Director Executiv Adjunct Clienți Strategici la BCR.