FinNews

Succesul campaniei #DreptulLaBanking: Progrese notabile în educația financiară la concursul “Taraba cu Parale” din București

În perioada 25-27 aprilie 2024, s-a desfășurat în Piața Obor din București concursul de educație financiară “Taraba cu Parale”, organizat în cadrul campaniei #DreptulLaBanking. Peste 300 de români și-au testat cunoștințele în domeniul financiar și al siguranței online, iar rezultatele au fost îmbucurătoare.

Dintre participanți, aproximativ o treime au obținut nota maximă la quiz-ul de educație financiară și digitală, reflectând un nivel ridicat de conștientizare și înțelegere a conceptelor financiare și a riscurilor online. Acest lucru demonstrează un interes crescut pentru educația financiară și o dorință de a învăța și de a se proteja în mediul digital.

În plus, aproximativ 75% dintre respondenți au răspuns corect la întrebarea referitoare la inflație, evidențiind o bună înțelegere a acestui concept economic fundamental. Totuși, doar 45% dintre participanți au identificat corect riscurile asociate email-urilor de tip phishing, subliniind nevoia continuă de educație și conștientizare în domeniul securității online.

Inițiativa #DreptulLaBanking a fost dezvoltată cu sprijinul băncilor din România și al Asociației Române a Băncilor, demonstrând angajamentul sectorului bancar față de educația financiară a populației. Specialiștii din bănci au fost prezenți în Piața Obor pe durata întregii campanii, oferind sfaturi și informații despre produsele și serviciile bancare, precum și despre siguranța online.

Scorul de alfabetizare financiară obținut în cadrul concursului reflectă eforturile susținute ale tuturor entităților implicate în promovarea educației financiare în România. Acest lucru este confirmat și de rezultatele studiului Eurobarometru al Comisiei Europene, care plasează România pe locul trei în topul UE27 în ceea ce privește nivelul de alfabetizare financiară.

Campania #DreptulLaBanking a luat naștere în anul 2020 din dorința băncilor din România de a crește gradul de conștientizare și educație financiară pentru toate segmentele de populație, indiferent de vârstă, locație sau situație economică. Obiectivele principale ale campaniei includ înțelegerea funcționării băncilor, utilizarea corectă a produselor și serviciilor bancare și acumularea de cunoștințe în domeniul financiar-bancar.

Asociația Română a Băncilor continuă să dezvolte programe și acțiuni pentru creșterea nivelului de educație financiară în România. Prin contribuția la elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară 2024-2030 și prin implementarea programelor de educație financiară alături de autorități, Asociația Română a Băncilor își asumă rolul său vital în promovarea educației financiare în țară.