Asigurări

Vienna Insurance Group raportează o creștere semnificativă a profitului pentru anul 2022

Cu un volum de prime de 12,6 miliarde EUR, Vienna Insurance Group (VIG) a depășit cifra anului precedent de 11 miliarde EUR cu 14,1%. Profitul înainte de impozitare se ridică la 562 de milioane EUR, ceea ce reprezintă o creștere de 10% față de valoarea realizată în 2021. Profitul după impozitare ajunge la 466 de milioane EUR (+24% față de anul precedent). Rata combinată de 94,9% se încadrează în intervalul țintă. Rezultatul financiar crește cu 26% la 797 de milioane EUR. Rata de rentabilitate a capitalului operațional înainte de impozitare de 11,9% s-a îmbunătățit semnificativ față de cifra anului precedent de 10,9%. Cu o rată preliminară de solvabilitate de 280%, Grupul VIG demonstrează încă o dată poziția sa financiară puternică.

În ciuda mediului volatil din 2022, care a inclus războiul din Ucraina, inflația ridicată și pandemia, care a continuat să își facă simțită prezența, Grupul VIG a demonstrat o bună rezistență, datorită diversității sale considerabile, politicii sale conservatoare de investiții și reasigurare și resurselor sale de capital foarte puternice. Pe baza acestor rezultate bune, Consiliul de Administrație VIG propune o creștere a dividendelor la 1,30 EUR pe acțiune pentru anul financiar 2022.

Creșterea este remarcabilă în toate liniile de afaceri, cu excepția asigurărilor de viață cu prime unice (-1%), pe care VIG o restricționează intenționat. Asigurarea de răspundere civilă auto a crescut cu 20,1% (1.936 milioane EUR) și asigurarea auto proprie a crescut cu 16,1% (1.627 milioane EUR). Celelalte asigurări de proprietate și accidente au crescut, de asemenea, cu 16% datorită unui volum de prime de 6.112 milioane EUR, iar primele din asigurările de sănătate de 835 milioane EUR au crescut cu 12,4%. Asigurările de viață cu prime regulate au avut o performanță foarte bună, în creștere cu 11,1% până la 2.980 milioane EUR.

“Contextul macroeconomic mai slab și așteptata volatilitate mai mare a piețelor financiare restricționează în prezent capacitatea de a prezice tendințele de afaceri. În acest mediu, și având în vedere trecerea la un nou sistem contabil începând din 2023, orice perspectivă de firmă pentru 2023 poate fi furnizată numai în cursul anului, conform IFRS 17/9. Având în vedere că VIG a reușit să gestioneze foarte bine provocările actuale în operațiunile sale de asigurări, Grupul își propune o performanță operațională pozitivă suplimentară în 2023, sub rezerva factorilor menționați mai sus”, explică CEO Elisabeth Stadler.