Piața de capital

Ansett Logistics listeaza primele sale obligatiuni la Bursa de Valori Bucuresti

Ansett Logistics, transportator feroviar de marfuri cu peste 15 ani experienta, vine la Bursa de Valori Bucuresti cu primele sale obligatiuni in valoare de jumatate de milion de euro. Obligatiunile au intrat la tranzactionare astazi, 15 septembrie, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare sub simbolul bursier ANS26E. Fondurile atrase de la investitorii din piata de capital sunt destinate finalizarii achizitiei unui numar de 125 de vagoane pentru transport materii prime in industria cimentului si marirea capitalului de lucru necesar activitatii de transport pe calea ferata.

„Dinamica acestui an, atat in ceea ce priveste listarile de noi companii, cat si atragerea de fonduri prin intermediul obligatiunilor corporative, arata potentialul pietei de capital. De la inceputul anului au fost listate la bursa, pe ambele piete, 22 de emisiuni de obligatiuni corporative si 6 emisiuni de titluri de stat, cu o valoare cumulata de peste un miliard de euro. Ne bucuram ca Ansett Logistics aduce in atentia investitorilor, prin listarea obligatiunilor companiei, un nou domeniu de activitate, cel al transporturilor de marfuri pe cai ferate”, a spus Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

„Transportul feroviar de marfa are in permanenta nevoie de investitii prin achizitionarea de vagoane, pentru a asigura solutii logistice eficiente pentru clientii nostri. Multumim Bursei de Valori Bucuresti  pentru ca ne-a oferit oportunitatea de a ne finanta prin piata de capital”, spune Nicolae Alexandru, Director General Ansett Logistics.

Compania a vandut in cadrul unui plasament privat derulat in aprilie a.c. un numar de 5.000 de obligatiuni corporative garantate, neconvertibile, dematerializate, cu o valoare nominala de 100 euro. Ansett Logistics a atras de la 29 de investitori suma totala de 500.000 de euro. Obligatiunile au scadenta la 29 aprilie 2026 si o rata anuala a cuponului fixa de 8%, platibila trimestrial. Plasamentul privat de obligatiuni si listarea au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.

„Astazi este un 15 septembrie mai special, cand clopotelul semnifica deschiderea sezonului de toamna pentru listarile la care am lucrat in ultima perioada. Prin listarea obligatiunilor emise de Ansett Logistics oferim posibilitatea unei investitii intr-unul dintre sectoarele strategice ale economiei, dar slab reprezentate la BVB si ne referim la transporturi. Din punctul nostru de vedere, proiectul Ansett Logistics are toate ingredientele unui succes: obligatiunile ofera un cupon care a fost gasit ca fiind foarte atractiv de catre investitorii care au participat in plasamentul privat si, in acelasi timp, emisiunea este garantata cu un lot de peste 40 de vagoane, evaluate la peste 700 mii euro, practic o acoperire de 140% cu garantii”, a afirmat Monica Ivan, Director General BRK Financial Group.

Ansett Logistics a fost infiintata in 2005 si este un transportator feroviar de marfuri care isi desfasoara activitatea pe teritoriul intregului spatiu european. Compania a inregistrat in 2020 o cifra de afaceri de 41,1 milioane de lei, in scadere usoara fata de 2019 (44,3 milioane de lei). In 2020 compania a inregistrat un profit de 688.190 lei, in scadere fata de 2019, an incheiat cu un profit de 1,02 milioane de lei.

La nivelul anului trecut cifra de afaceri a fost realizata in proportie de trei sferturi din serviciile prestate pentru CRH Ciment Romania, respectiv transporturi feroviare de clinker, carbune, gips, cocs, zgura sau agregate minerale. Conform Memorandumului de listare a obligatiunilor, transportul de cereale reprezinta o alta categorie importanta in structura veniturilor, in special ca urmare a infiintarii in 2013 a companiei Ansett Rail GmbH, cu sediul in Viena. Divizia din Austria a impulsionat segmentul de transport de cereale, componenta cea mai profitabila din punct de vedere al marjei, initial cu o flota in administrare de 35 de vagoane, ajungand in functie de cererile clientilor la administrarea a 400 de vagoane.

In primul semestru din acest an, Ansett Logistics a transportat aproape 300.000 de tone de materii prime si materiale, folosind cele 175 vagoane proprii, 82 inchiriate si peste 300 vagoane din reteaua CFR Marfa. Pana la finalul acestui an, compania estimeaza ca va mai inchiria inca 70 de vagoane specializate in transport de ciment. Pentru finalul acestui an Ansett Logistics estimeaza o cifra de afaceri de 44,3 milioane de lei, iar pentru 2022 o cifra de afaceri de 50,1 milioane de lei. Compania are 23 de angajati.