Asigurări

Asigurările agricole: Soluții pentru fermierii români

În contextul schimbărilor climatice și al riscurilor multiple cu care se confruntă agricultura românească, AON România a organizat recent un eveniment strategic dedicat fermierilor din țară, punând în centrul atenției soluțiile de asigurare, atât cele tradiționale, cât și cele parametrice. Evenimentul a avut loc pe data de 21 septembrie și a adus împreună reprezentanți din industrie, fermieri și experți în asigurări agricole pentru a discuta despre managementul riscului și modalitățile de protecție financiară a culturilor agricole.

Unul dintre aspectele majore abordate la eveniment a fost impactul catastrofelor naturale asupra agriculturii. Seceta, în special, a generat pierderi economice semnificative anul trecut, cu doar o mică parte dintre acestea fiind despăgubite. Acest lucru subliniază necesitatea unei mai bune pregătiri a sectorului agricol pentru riscurile tot mai mari generate de evenimente climatice extreme.

Eugen Anicescu, CEO AON România, a subliniat importanța consultanței și informării fermierilor pentru a face față noii realități a riscurilor climatice. AON România își asumă un rol activ în sprijinirea fermierilor și dezvoltarea unor soluții personalizate pentru a răspunde nevoilor acestora.

În ceea ce privește soluțiile de asigurare existente, fermierii au evidențiat atât aspecte pozitive, cât și zone care necesită îmbunătățiri. Printre aspectele pozitive se numără ușurința de accesare, digitalizarea, și rapiditatea în acordarea despăgubirilor, precum și costurile reduse datorate subvențiilor. Cu toate acestea, există nevoi neacoperite, precum apetitul limitat al asigurătorilor, lipsa de flexibilitate în contracte, și necesitatea unei înțelegeri mai bune a clauzelor contractuale.

Pentru a răspunde la aceste nevoi, AON a prezentat soluțiile inovatoare ale asigurărilor agricole parametrice. Aceste produse sunt tot mai populare la nivel regional și internațional, oferind fermierilor o stabilitate financiară în fața pierderilor cauzate de factori climatici. Ele pot completa acoperirea unei polițe de asigurare a recoltei clasice și prezintă în mod transparent rezultatele prin calcule retrospective, permitând fermierilor să ia decizii bazate pe date.

Rețeaua actuală de stații meteo a fost și ea subiect de discuție, fermierii și experții evidențiind insuficiența și inexactitatea acestora. Soluția ar fi diversificarea cu surse suplimentare de date, obținute prin monitorizarea prin satelit, pentru a îmbunătăți precizia stabilirii despăgubirilor.

Evenimentul a reunit reprezentanți din industria agricolă și instituții precum APPR, LAPAR și UNSCV, subliniind importanța colaborării între toți actorii implicați în asigurarea succesului agriculturii românești. Într-o perioadă de incertitudine crescută, asigurările agricole devin din ce în ce mai importante pentru a oferi fermierilor un instrument eficient de gestionare a riscurilor și de protecție financiară a activității lor agricole.