FinNews

Ministerul Finanțelor listează la BVB cinci emisiuni de titluri de stat FIDELIS în valoare cumulată de aproape 1,5 miliarde lei

Ministerul Finanțelor (MF) a atras 534,8 milioane lei și, respectiv, 191,3 milioane euro (valori însumând aproape 1,5 miliarde lei – 300 milioane euro) prin a treisprezecea ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în ultimii patru ani prin sistemele Bursei de Valori București (BVB). Astfel, valoarea celor 13 runde de finanțare derulate în ultimii patru ani la BVB de către Ministerul Finanțelor a depășit 22 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

„Încheiem o nouă emisiune Fidelis cu rezultate bune, se pare că românii oferă credit titlurilor de stat, care sunt considerate printre cele mai sigure metode de a investi și oferă randamente competitive. De asemenea, sunt și vor rămâne neimpozabile. Nu am putut să nu remarc faptul că prin această mișcare inițiată de Morning Glory, Rock FM, la care s-a alăturat și Ministerul Finanțelor și încearcă în mod concret să susțină solidaritatea, se creează deja o comunitate de donatori-investitori. Oameni educați financiar care vor să își protejeze economiile și care s-au unit într-un scop nobil. 1.037 donatori au investit în prima ediție, apoi 1.293, acum 1.319. Specialiștii ne spun că sângele donat anul acesta de către investitorii Fidelis va salva peste 10.000 de vieți”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor.

„Succesul ofertei ne bucură în primul rând pentru că vedem un interes ridicat al românilor atât pentru alocarea resurselor financiare către titlurile de stat, cât și pentru contribuția lor la susținerea sistemului sanitar prin donarea de sânge. Cele 22 miliarde lei plasate de români în titlurile de stat Fidelis în ultimii patru ani demonstrează o atenție mai mare a românilor la administrarea banilor lor și, totodată, încrederea acestora în Statul Român.

Acest succes se datorează investitorilor și întregii echipe implicată în derularea ofertei, respectiv Ministerul Finanțelor, consorțiul de intermediere și Rock FM. Aceștia au demonstrat că românii au sânge de investitor și donator”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Ministerul Finanțelor și consorțiul de intermediere au oferit încă din 2020 un mix de plasamente în lei și euro, care a atras investitorii și, mai nou și donatorii. Vedem că sumele plasate în lei sunt aproape egale cu cele în euro, ceea ce arată că titlurile de stat Fidelis sunt un bun instrument pentru administrarea capitalului de către românii care fac primii pași în lumea investițională, dar și pentru investitori, în funcție de planurile și apetitul lor la risc. Aceste obligațiuni sunt, în general, mai lichide decât alte tipuri de obligațiuni și pot fi cumpărate și vândute cu ușurință pe piața secundară, permițând, astfel, investitorilor să își acceseze fondurile rapid atunci când este necesar”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat FIDELIS a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD–  Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Continuăm un proces care ne permite să comunicăm activ și să oferim oportunități investiționale și de economisire către populația României. În ceea ce privește dezvoltarea pieței de capital, puține proiecte de durată se pot mândri cu impactul pe care emisiunile de titluri de stat FIDELIS îl au asupra situației și educației financiare ale acestei categorii de investitori. O nouă emisiune înseamnă un nou pas către întărirea relației cu piața locală”, a spus Vlad Pintilie, Directorul General Adjunct al BT Capital Partners.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Fidelis au devenit un segment stabil în oferta de instrumente financiare adresată investitorilor de retail. Cererea în creștere pentru astfel de instrumente provine atât din partea celor care fac primul pas pe piața de capital, cât și a investitorilor mai experimentați, atrași de oportunitățile de economisire în lei și în valută și de diversificare a portofoliilor”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

Emisiunile succesive de titluri de stat ale Ministerului Finanțelor în cadrul programului Fidelis au făcut posibilă consolidarea unui instrument financiar indispensabil pentru investitorii persoane fizice din România, reprezentând un reper pentru randamentul investițiilor în instrumentele cu gradul de risc cel mai scăzut. Totodată, acestea constituie un instrument ce facilitează un management optimizat al portofoliilor de active financiare, iar continuarea demersului social inițiat de Ministerul Finanțelor prin emisiunea dedicată donatorilor de sânge beneficiază de un interes crescut în rândul investitorilor”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

La BCR, credem în educație financiară pusă în practică. Iar implicarea Ministerului Finanțelor și fiecare dintre emisiunile Fidelis reprezintă un pas înainte pentru creșterea numărului de investitori persoane fizice și democratizarea accesului la instrumente investiționale. De altfel, pentru noi este esențial să susținem conversația despre diversificarea portofoliului investițional și adecvarea la profilul personal de risc, pentru alegeri financiare inteligente și un viitor financiar mai sigur”, a menționat Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 18 septembrie – 3 octombrie, românii au plasat aproape 13.500 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:

    CriteriuEmisiune în lei pentru donatori, cu scadență    în 06.10.2024Emisiune în lei cu scadență în 06.10.2024Emisiune în lei cu scadență în 06.10.2026Emisiune în euro cu scadență în 06.10.2024Emisiune în euro scadentă în 06.10.2028
ISINROKGUCADYP 03ROC6WUURC Y07ROGWHMPF3 TX8ROEIDYXDN8 A1ROY61GNL5 YW8
SimbolR2410BR2410CR2610AR2410BER2810AE
Maturitat e1 an1 an3 ani1 an5 ani
Dobândă anuală7,25% p.a.6,25% p.a.7,1% p.a.3,9% p.a.5,3% p.a.
Valoare nominală / titlu de stat  100 lei  100 lei  100 lei  100 euro  100 euro

Titlurile de stat au intrat la tranzacționare la BVB, luni, 9 octombrie, și pot fi cumpărate sau vândute în mod transparent, în orice moment, prin intermediarii autorizați să tranzacționeze la BVB. Lista intermediarilor este disponibilă la acest LINK.

Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile.