Companii

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation semnează un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în vederea implementării centralelor NuScale VOYGR™ în Europa Centrală și de Est și în România

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat astăzi, 13 iunie 2023, un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR™ în Europa Centrală și de Est și în România.

Memorandumul de înțelegere reunește expertiză de nivel mondial și experiențe valoroase axate pe potențiala extindere și dezvoltare a implementării reactoarelor modulare mici în Europa Centrală și de Est și la fosta centrală electrică pe cărbune din Doicești, România. 

Expertiza combinata a Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation va sprijini dezvoltarea SMR si implementarea centralelor SMR NuScale în domenii importante in dezvoltare, cum ar fi planificarea proiectului, obtinerea de licențe si autorizații, inginerie, achiziții publice, construcție, exploatare, întreținere, dezafectare, finanțare și capitalizare a resurselor locale, permițând astfel statelor regionale care împărtășesc același interes în dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) să beneficieze de experiență și să implementeze SMR-uri în condiții de siguranță și în conformitate cu nevoile energetice naționale.

Implementarea reactoarelor modulare mici este un efort de cooperare internațională fără precedent, pentru a răspunde nevoilor de energie și de decarbonizare. Proiectul SMR va asigura securitatea energetică, dezvoltarea locală și regională, reutilizarea amplasamentelor fostelor centrale pe bază de cărbune și va oferi multiple beneficii economice și sociale. De la sprijin financiar la suport tehnic, implementarea SMR, în România și la nivel internațional, beneficiază de efortul comun al unor state și organizații cu experiență și competențe deosebite. Suntem mândri că, pe baza celor 26 de ani de performanță recunoscută a Nuclearelectrica, România a câștigat încrederea partenerilor noștri internaționali și face parte din elita nucleară globală care lucrează împreună pentru a răspunde cerințelor de securitate energetică și de decarbonizare.” – Cosmin Ghiță, Director General, Nuclearelectrica.

În primul rând, sunt onorat să particip la proiectul SMR din România alături de parteneri atât de remarcabili din industria nucleară globală. Pentru ca România și Europa să realizeze conversia energetică și obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon în 2050, cred că proiectul SMR din România este o primă etapă foarte importantă. Samsung C&T realizează cu succes proiectul centralei nucleare Barakah din Emiratele Arabe Unite, care este prima centrală nucleară de export din Coreea, și centralele nucleare Saeul 3 și 4 din Republica Coreea. Pe baza experienței noastre de peste 30 de ani în industria energiei nucleare, câștigăm încrederea partenerilor internaționali. Suntem încântați să facem parte din această inițiativă și vom face tot ce ne stă în putință pentru a reuși.” – Se Chul Oh, președinte și director general, Samsung C&T Corporation.

NuScale este încântată să continue colaborarea cu partenerii noștri pentru a avansa implementarea tehnologiei noastre de vârf SMR în Europa Centrală și de Est și, în special, în România in cadrul proiectului Doicești“, a declarat John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power. “Parteneriate precum cele anunțate astăzi sunt esențiale pentru implementarea SMR și pentru atingerea obiectivelor noastre globale de decarbonizare”.

Apreciem profund amploarea eforturilor naționale și internaționale de colaborare întreprinse pentru dezvoltarea proiectului SMR de la Doicești, România, prin reunirea multiplelor expertize si know-how. Fosta centrală electrică pe bază de cărbune va fi restaurată ca o instalație modernă fără emisii de carbon, permițând dezvoltarea socio-economică la nivel local și consolidând securitatea energetică europeană. Pe măsură ce ne îmbarcăm în această călătorie remarcabilă, ghidați de o viziune comună a energiei curate, suntem încrezători în capacitatea noastră de a contura un viitor durabil, sigur și prosper pentru toți“, a declarat Teofil Mureșan, directorul general al E-INFRA.

Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu Nuclearelectrica, NuScale Power, Nova Power & Gas și Samsung C&T Corporation în cadrul acestei inițiative importante pentru a furniza energie stabila, curată și fiabilă în Europa Centrală și de Est“, a declarat Jim Breuer, președinte de grup al diviziei de soluții energetice a Fluor. “Când va fi finalizată, centrala de la Doicești va fi capabilă să producă până la 462 de megawați. Cu acest proiect, România va deveni un lider în progresul obiectivelor de securitate energetică și de decarbonizare extrem de importante ale Europei.”  Fluor, împreună cu NuScale, a fost selectată pentru a furniza servicii de inginerie și proiectare front-end pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.

Romania este a doua țară din lume după SUA și prima din Europa care se alătură demersului pentru independență energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Astfel, România va obține o poziție de lider și multiple beneficii socio-economice, inclusiv un hub pentru susținerea producției și asamblării componentelor SMR, un centru de instruire și educație pentru viitorii operatori și specialiști, precum și un catalizator pentru implementarea SMR în regiune și un operator preferat pentru următoarele proiecte SMR care vor urma.

Proiectul SMR din România va asigura peste 190 de locuri de muncă permanente și peste 1.500 de locuri de muncă în domeniul construcțiilor și 2.300 de locuri de muncă în producție. Alte mii de locuri de muncă vor fi generate de companiile interesate să investească în zonă, avand acces la o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă și sigura. Centrala SMR de la Doicești va susține activitatea industrială din zonă, care va dezvolta regiunea prin taxe la bugetul de stat și la bugetul local, investiții în comunități.

Energia nucleară este o sursă de energie sigură, accesibilă și curată, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu o vastă experiență operațională, care contribuie la decarbonizarea economiilor din intreaga lume de mai mult de jumătate de deceniu și care furnizează în prezent peste 10% din energia electrică consumată la nivel mondial și aproximativ 20% în România.

Suntem mândri să ne aliniem la cele mai notabile eforturi internaționale pentru a furniza României, la sfârșitul acestui deceniu, 66% din totalul energiei curate prin intermediul energiei nucleare” – Cosmin Ghiță, Chief Executive Officer Nuclearelectrica.