Piața de capital

O nouă ofertă de titluri de stat FIDELIS cu scadențe între 1 și 3 ani se va derula la BVB, în perioada 6 – 21 iunie

Ministerul Finanțelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație FIDELIS și lansează la Bursa de Valori București (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 6 – 21 iunie. Aceasta este a opta ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieței de capital de Ministerul Finanțelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor șapte oferte, Ministerul Finanțelor a atras de la populație, cumulat, peste 11 miliarde lei (2,2 miliarde euro).

Ministerul Finanțelor revine cu o nouă emisiune în cadrul Programului FIDELIS destinată investitorilor persoane fizice. În contextul economic actual, venim în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unor dobânzi atractive, prin instrumente de economisire sigure și avem convingerea că împreună cu partenerii noștri putem asigura succesul unei noi emisiuni de titluri de stat pe piața de capital”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.

Persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

„Prin continuarea programului FIDELIS, Ministerul Finanțelor oferă românilor posibilitatea de a investi la randamente mai mari o parte din disponibilitățile bănești pe care le dețin. Investiția în titlurile de stat Fidelis poate fi un prim pas pe care mulți români îl pot face în lumea investițiilor, mai ales într-o perioadă cu inflație în creștere și în care băncile centrale majorează dobânzile cheie pentru a tempera această dinamică a inflației. Interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru titlurile de stat FIDELIS se vede trimestrial și în creșterea numărului de investitori la BVB, care din 2020 a crescut cu aproape 66%, peste 34.400 conturi fiind deschise, până la aproape 88.000, potrivit statisticilor Fondului de Compensare a Investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Acest parteneriat între Ministerul Finanțelor și piața de capital din România poate fi măsurat și în valoarea rundelor de finanțare derulate de Statul Român prin programul FIDELIS, care a depășit 11 miliarde lei la finalul ofertei din luna aprilie. Accesibilitatea și ușurința de a fi lichidizate sunt două dintre avantajele titlurilor de stat FIDELIS. Accesibilitatea, prin faptul că pot fi subscrise prin intermediul rețelei celor patru bănci din consorțiu, dar și prin ceilalți intermediari, iar ușurința de a fi lichidizate, prin faptul că după listare, titlurile de stat pot fi tranzacționate în orice moment la BVB. Am observat un interes ridicat al investitorilor pentru tranzacționarea acestor titluri de stat, iar dovadă este valoarea tranzacțiilor realizate în piața secundară, care numai anul trecut a fost de aproape 900 milioane lei”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul de mai jos:

CriteriuEmisiune lei scadență 2023Emisiune lei scadență 2025Emisiune euro scadență  2023Emisiune euro scadență 2024
ISINROLUNKBTKVX6ROKR9X7I5RZ9ROQQWDQYQWI3ROUSD4XBATR9
SimbolR2306AR2506AR2306AER2406AE
Maturitate24 iunie 202324 iunie 202524 iunie 202324 iunie 2024
Dobândă anuală7,2% p.a.7,8% p.a1,40% p.a.2,3% p.a.
Perioadă derulare6 – 21 iunie6 – 21 iunie6 – 21 iunie6 – 21 iunie
Valoare nominală/ titlu de stat100 lei100 lei100 euro100 euro
Suma minimă subscrisă5.000 lei5.000 lei1.000 euro1.000 euro

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (21 iunie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacționare este 27 iunie 2022.

Veniturile obținute în urma investiției în titlurile de stat FIDELIS, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. De asemenea, subscrierile se pot efectua și prin intermediul Participanților Eligibili, care reprezintă orice intermediar autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care este societate de investiții financiare sau instituție de credit acceptată ca participant la sistemul de tranzacționare al Bursei de Valori București și care a semnat angajamentul privind respectarea condițiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune și a transmis angajamentul către Lead Manager. Sindicatul de intermediere al ofertei este format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Transilvania (grup de distribuție), BCR, BRD și Alpha Bank România.