FinTech

Tarfin IFN primește autorizarea BNR și se pregătește să finanțeze lanțul de aprovizionare agricol

Tarfin, fintechul agricol turcesc lansat în România în aprilie anul acesta, obține autorizarea Băncii Naționale Române. Acreditarea reprezintă următorul pas în misiunea companiei de a susține fermierii și distribuitorii de produse agricole, funcționând ca un propulsor în lanțul de aprovizionare.

Prin parteneriatele cu distribuitorii de inputuri agricole de toate dimensiunile, de la fitofarmacii la distribuitori naționali, Tarfin ajută fermierii să achiziționeze inputurile de care au nevoie cu opțiunea de a plăti după recoltă. Platforma nu doar că este complet digitalizată, fiind accesibilă pe laptop, tabletă sau telefonul mobil, dar este și foarte rapidă, cu un timp de aprobare de mai puțin de o oră. Cu Tarfin, fermierii pot accesa inputurile de care au nevoie la prețuri accesibile, într-un mod transparent și fără costuri adiționale ascunse.

Având în vedere contextul regional și schimbările climatice globale care afectează puternic fermierii, Tarfin are un rol cheie în finanțarea lanțului agricol. Această autorizație reprezintă o etapă importantă în afacerea noastră și ne întărește eforturile de a susține ecosistemul agricol”, a declarat Adina China-Birta, Directorul General Tarfin IFN România.

Inputurile agricole au devenit tot mai greu de achiziționat din cauza creșterii prețurilor. La baza acestor majorări au stat o serie de factori, precum întreruperile în lanțul de aprovizionare determinate de sancțiunile din anumite țări și restricțiile de export, iar contextul geopolitic curent generează și mai multă îngrijorare privind accesibilitatea fertilizanților. Asistăm la o creștere record a prețurilor inputurilor, potrivit Băncii Mondiale. De la începutul anului 2022, prețurile fertilizanților au crescut cu aproximativ 30%, motiv pentru care este cu atât mai important ca fermierii să primească ajutorul necesar pentru a-și putea continua activitatea.

„Am început să finanțăm achizițiile pentru următorul ciclu agricol cu scadența de până la un an pentru ca fermierii să-și poată continua cu ușurință operațiunile agricole. În acest fel, distribuitorii își permit termene de plată mai lungi și își pot majora volumul vânzărilor, acoperind nevoile fermierilor mici și mijlocii”, concluzionează Adina China-Birta.

Tarfin finanțează toate tipurile de inputuri agricole, precum și echipamente și instalații mici. De la cultivatori de cereale până la viticultori, cultivatori de legume sau crescători de animale, toți fermierii pot accesa finanțarea Tarfin. Pentru că deja a început recolta grâului, cultivatorii de cereale pot folosi Tarfin pentru a se pregăti pentru următorul ciclu agricol, întrucât pot beneficia de finanțare cu scadența de până la un an.