Asigurări

Valentin Ionescu (ASF): Am demarat un control inopinat la cele 8 companii de asigurări care vând RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat un control inopinat la cele 8 companii de asigurari care vând RCA, a spus, azi, Valentin Ionescu, directorul general al Direcției Asigurări – Reasigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Instituția vrea să verifice procesul de subscriere, de constatare, de avizare și plată, dacă legea și normele interne sle companiilor sunt respectate.

Potrivit lui Valentin Ionescu, nu este un control retroactiv, este un control care vizează ziua respectivă: “Nu iertăm nimic. Orice problemă care apare trebuie rezolvată, să nu o lăsăm să treneze. Trebuie să reglăm toate problemele în ce privește piața RCA.”

De asemenea, ASF analizează maturitățile polițelor RCA emise de City Insurance. “Până în luna ianuarie, expiră peste 50% din polițele City Insurance și se vor muta către alți asiguratori”.

Când se va numi lichidatorul City, acesta are termen 90 de zile să denunțe restul polițelor. Astfel, în primăvară, vom ști unde se duce cota de piață a City, a mai spus Valentin Ionescu.

În septembrie, ASF a retras autorizația City Insurance, anunțând totodată respingerea planului de finanțare pe termen scurt și a planului de redresare, precum și constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului.

Potrivit unui raport recent al ASF, au fost constatate deficiențe în cazul societății de asigurare City Insurance SA, în condițiile în care ASF a luat la cunoștință că cea mai mare parte a disponibilităților bănești ale asigurătorului erau raportate de societate într-un cont bancar ce nu există, la o societate bancară cu care asigurătorul nu avea relații contractuale. Astfel, indicatorii de solvabilitate și lichiditate ai societății City Insurance SA au fost grav denaturați începând din anul 2017, potrivit ASF: “Totodată, au fost dispuse, în acest sens, o serie de sancțiuni și măsuri în vederea corectării deficiențelor identificate, inclusiv desemnarea în calitate de administrator temporar a Fondului de Garantare a Asiguraților pentru înlocuirea organului de conducere a societății.”

În septembrie, procurorii au ridicat documente de la City Insurance, într-un dosar penal pentru delapidare, bancrută frauduloasă, spălare de bani, fals informatic, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, potrivit unui comunicat al Ministerului Public.