Asigurări

Vienna Insurance Group înregistrează o creștere cu două cifre a primelor în primul trimestru al anului 2023

Grupul Vienna Insurance Group (VIG) continuă să urmeze o traiectorie de creștere în primul trimestru al anului 2023. Primele subscrise conform IFRS 4 au înregistrat o creștere de 12,1%, ajungând la suma de 3.871 milioane de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În ciuda numeroaselor incertitudini economice și geopolitice, VIG rămâne în continuare optimistă pentru întregul an 2023 și își propune să obțină performanțe operaționale pozitive.

Creștere a primelor în toate segmentele În primul trimestru, Grupul VIG a înregistrat un volum total de prime de 3.871 milioane de euro. Aceasta reprezintă o creștere de 12,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Creșterea poate fi atribuită atât dezvoltării foarte bune a afacerilor în piețele CEE, cât și consolidării inițiale a companiilor Aegon achiziționate în Ungaria și Turcia. Chiar și fără consolidarea inițială a acestor companii, creșterea primelor este de 7,1%. Toate segmentele VIG (Austria, Republica Cehă, Polonia, CEE extinsă, Piețe Speciale și Funcții Grup) au înregistrat creșteri ale primelor.

Creștere solidă a primelor de 2,1%, până la suma de 1.400 milioane de euro în Austria și de 7,1%, până la suma de 624 milioane de euro în Republica Cehă, se datorează în primul rând creșterii în asigurările de proprietate și accidente și asigurărilor de sănătate. În Polonia, factorii de creștere au fost asigurările auto de proprie răspundere, asigurările de proprietate și accidente și asigurările de viață cu prime unice. Polonia a raportat o creștere a primelor de 14,6%, ajungând la suma de 386 milioane de euro. În segmentul CEE extinsă (Albania inclusiv Kosovo, statele baltice, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Moldova, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovacia, Ucraina și Ungaria), creșterea primelor cu 16,5%, până la suma de 1.038 milioane de euro, poate fi atribuită în parte statelor baltice și consolidării inițiale a companiei Aegon achiziționate în Ungaria. În segmentul Piețe Speciale (Germania, Liechtenstein, Georgia și Turcia), creșterea primelor cu 85,1%, până la suma de 282 milioane de euro, poate fi atribuită aproape exclusiv Turciei, atât datorită consolidării inițiale a fostei companii Aegon Viennalife, cât și creșterii primelor la compania VIG existentă, Ray Sigorta. Creșterea volumului primelor în segmentul Funcții Grup cu 11,6%, până la suma de 736 milioane de euro, se datorează în primul rând dezvoltării continue puternice a primelor la compania de reasigurări VIG Re.

Toate cifrele și comparațiile menționate mai sus se bazează încă pe primele recunoscute conform IFRS 4. Începând cu prima jumătate a anului 2023, Grupul VIG va publica pentru prima dată cifre financiare conform IFRS 17/9.

Raportul solvenței deosebit de ridicat Raportul solvenței Grupului la sfârșitul primului trimestru al anului 2023 este de 284% (inclusiv măsurile tranzitorii), rămânând stabil în comparație cu cifra de 280% la sfârșitul anului 2022. Acest lucru subliniază încă o dată extraordinara putere de capital și rezistența Grupului VIG.

Performanță operațională pozitivă în anul 2023 Anul financiar 2023 este încă afectat de o incertitudine considerabilă. Războiul din Ucraina reprezintă o provocare în mod special, deoarece viitorul conflictului nu poate fi încă prezis, iar efectele sale se resimt în continuare în toate sectoarele. Inflația, care rămâne la un nivel ridicat, va afecta de asemenea dezvoltarea viitoare a afacerilor. Scăderea veniturilor în termeni reali, în ciuda ajustărilor pentru inflație, ar putea duce la o scădere a cererii de asigurări în rândul consumatorilor în anumite cazuri.

Grupul VIG continuă să fie expus pe o piață de capital volatilă. Situația de pe piața muncii a devenit mai acută. Lipsa de forță de muncă suficientă și potrivită are un impact asupra aproape tuturor industiilor și sectoarelor economiei. “Dezvoltările macroeconomice ne prezintă provocări pe care le putem aborda în mare parte prin măsuri operaționale și strategice. În ciuda tuturor acestor provocări, beneficiem de excelenta noastră capitalizare și de diversitatea noastră în ceea ce privește regiunile, produsele și canalele de distribuție. Proiecțiile actuale de creștere economică pentru piața noastră de bază sunt încurajatoare. În ciuda războiului din Ucraina, economiile din regiunea CEE arată rezistență. Deși observăm o creștere economică mai slabă în această regiune, ne așteptăm la o creștere mai puternică pentru întregul an 2023, depășind cea din zona euro. Grupul VIG își propune cu siguranță să obțină o performanță operațională pozitivă în 2023”, explică Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Informații despre raportare Raportarea pentru primul și al treilea trimestru nu constituie raportare intermediară în sensul standardului contabil internațional IAS 34.

Vienna Insurance Group (VIG) este cel mai mare grup de asigurări din întreaga regiune Centrală și de Est (CEE). Peste 50 de companii de asigurări și fonduri de pensii din 30 de țări formează un Grup cu o tradiție îndelungată, mărci puternice și relații strânse cu clienții. Aproximativ 29.000 de angajați în cadrul VIG se ocupă de nevoile zilnice ale aproximativ 28 de milioane de clienți. Acțiunile VIG sunt listate la Bursa din Viena din 1994, la Bursa din Praga din 2008 și la Bursa din Budapesta din 2022. Grupul VIG are o evaluare A+ cu perspectivă stabilă din partea agenției internaționale de evaluare Standard & Poor’s. VIG colaborează strâns cu Erste Group, cel mai mare banc de retail din Europa Centrală și de Est.