Fără categorie

FIDELIS 2024: Ministerul Finanțelor strânge 1.8 miliarde lei în emisiunea Inaugurală la BVB

Ministerul Finanțelor al României a debutat în forță în 2024, atrăgând peste 1,8 miliarde lei și 360,3 milioane euro prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populație, cunoscute sub numele de FIDELIS, în cadrul primei oferte publice desfășurate pe piața de capital. Această inițiativă continuă să demonstreze că românii devin din ce în ce mai conștienți de avantajele investițiilor și că încrederea în instrumentele oferite de Ministerul Finanțelor este în creștere.

În perioada 21 februarie – 1 martie 2024, aproape 14.000 de români au participat la această ofertă, cumpărând titluri de stat FIDELIS denominate atât în lei, cât și în euro. Emisiunea a atras un total de 1,8 miliarde lei și 360,3 milioane euro, consolidând poziția României pe piața financiară internațională și evidențiind creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la importanța investițiilor.

Un aspect deosebit al acestei emisiuni îl reprezintă implicarea donatorilor de sânge, care au cumpărat titluri de stat FIDELIS în valoare de peste 135 milioane lei, beneficiind de o dobândă atractivă de 7% pe an. În declarațiile sale, Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, subliniază nu doar succesul financiar al emisiunii, ci și impactul social semnificativ, salvând peste 4200 de vieți.

Ministerul Finanțelor continuă să fie un partener esențial al pieței de capital, consolidând încrederea investitorilor și contribuind la dezvoltarea acesteia. Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB, subliniază consecvența instituției în derularea ofertelor de titluri de stat FIDELIS, recunoscând impactul pozitiv al acestora asupra pieței locale.

Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București, evidențiază importanța emisiunilor de titluri de stat FIDELIS în diversificarea gamei de instrumente financiare disponibile la BVB. De asemenea, se anticipază o extindere a ofertei odată cu operaționalizarea CCP.RO Bucharest și relansarea pieței derivatelor, cu aprobarea Autorității de Supraveghere Financiară.

Emisiunea a fost intermediată cu succes de un sindicat format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). Colaborarea eficientă dintre acești actori cheie a contribuit la realizarea unei emisiuni de succes.

Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale, subliniază impactul pozitiv al titlurilor FIDELIS în educarea investitorilor și oferirea unei modalități accesibile de construcție a unui portofoliu de investiții. Acest aspect este deosebit de important în contextul în care tot mai mulți români își îndreaptă atenția către piața de capital.

Emisiunea de titluri de stat FIDELIS 2024 a marcat un început promițător pentru anul în curs, confirmând încrederea investitorilor și consolidând poziția României pe piața financiară. Prin continuarea acestor inițiative, Ministerul Finanțelor și partenerii săi contribuie la dezvoltarea pieței de capital și la încurajarea românilor să devină mai conștienți și implicați în gestionarea propriilor economii. Cu ofertele viitoare și dezvoltarea continuă a pieței, se anticipează o creștere a interesului și a participării investitorilor, contribuind astfel la consolidarea stabilității financiare a țării.