FinNews

Intesa Sanpaolo intră în Top 10 cele mai mari bănci din România prin achiziția First Bank

Intesa Sanpaolo, cea mai mare bancă din Italia, face un pas important în consolidarea prezenței sale pe piața bancară românească prin achiziția First Bank de la fondul de investiții JC Flowers & Co. Cu această tranzacție, Intesa Sanpaolo va deveni una dintre cele mai mari bănci din România și va avea o poziție puternică pe piața locală.

Tranzacția, care a fost anunțată într-un comunicat de presă difuzat recent, a fost încheiată după mai multe luni de negocieri, însă termenii financiari ai acesteia nu au fost dezvăluiți oficial. Cu toate acestea, surse apropiate tranzacției au dezvăluit că Intesa Sanpaolo a plătit aproximativ 130 de milioane de euro pentru achiziționarea First Bank, o sumă ce se situează sub valoarea contabilă a băncii, potrivit informațiilor furnizate de Bloomberg.

Această mișcare face parte din strategia grupului bancar italian de a-și extinde operațiunile în țările cheie din Europa și din bazinul Mediteranei, consolidându-și astfel activitățile de bază. România a fost identificată ca o piață cu potențial semnificativ de creștere, ceea ce a motivat Intesa Sanpaolo să facă această investiție.

Marco Elio Rottigni, directorul de operațiuni internaționale de la Intesa Sanpaolo, a subliniat importanța acestei achiziții, declarând: “Această operațiune ne dublează prezența în România, o țară cu ritm ridicat de creștere și legături solide cu Italia.” Prin această mișcare, Intesa Sanpaolo își consolidează poziția pe piața românească și își extinde portofoliul de clienți și activități.

Intesa Sanpaolo are deja o subsidiară în România cu active de aproximativ 1,5 miliarde de euro, care deserveste peste 60.000 de clienți. Achiziționarea First Bank va duce la o dublare a prezenței Intesa în această țară, ceea ce va consolida și mai mult poziția sa pe piața financiară locală. Astfel, noua bancă rezultată în urma fuziunii ar urma să ajungă undeva pe locul 9-11 pe piața bancară din România, competând cu nume precum Citibank și Garanti BBVA. De menționat că piața bancară românească se află într-un proces de schimbare și consolidare, cu alte tranzacții importante în curs, precum fuziunea dintre UniCredit și Alpha Bank sau vânzarea OTP Bank către Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank.

First Bank este cunoscută pentru gama sa variată de produse și servicii bancare, acoperind nevoile clienților de retail, IMM-uri și corporate. Această achiziție va aduce resursele și expertiza Intesa Sanpaolo în România, contribuind la diversificarea și dezvoltarea pieței locale.

De asemenea, este important de menționat că JC Flowers & Co. a achiziționat First Bank de la Piraeus Bank în 2018, urmând ca ulterior să preia și rivala Leumi Bank, care a fost încorporată sub marca First Bank. Astfel, Intesa Sanpaolo preia acum o bancă cu o istorie recentă de schimbare și dezvoltare pe piața românească.