FinNews

Rezultate Alpha Bank Romania la 9 luni: evoluție pozitivă a activității comerciale și angajament față de economia românească

Alpha Bank Romania și-a continuat strategia echilibrată și responsabilă, rezultatele financiare ale primelor 9 luni reflectând evoluția pozitivă a activității comerciale și angajamentul față de susținerea economiei românești:

  • Portofoliul de credite a înregistrat o creștere de 10,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, avans susținut în special de finanțarea persoanelor juridice;
  • Profitul net a ajuns la 34 milioane de euro, în principal ca urmare a unei dinamici pozitive a veniturilor;
  • Capitalizarea și lichiditatea s-au menținut la niveluri ridicate, peste cerințele impuse de reglementare.

Alpha Bank Romania a înregistrat în primele 9 luni ale anului o evoluție susținută a activității, rezultatele financiare evidențiind reziliența și capacitatea băncii de a se adapta la schimbările din mediul economic actual.

Volumul creditelor noi acordate în primele 9 luni al anului pe segmentul companiilor mari a ajuns la aproape 300 de milioane de euro înregistrând o creștere de 24% față de aceeași perioadă a anului precedent.

În aceeași perioadă, volumul creditelor noi acordate IMM-urilor a înregistrat o creștere anuală de 30%, marcând cea mai bună performanță din ultimii 12 ani, în timp ce pe segmentul creditelor de consum vânzările noi au înregistrat o majorare  de 9%.

Totodată, banca și-a consolidat poziția în zona soluțiilor de plată pentru comercianți, rulajul acestora prin conturile deschise la Alpha Bank Romania înregistrând o creștere de 27% față de primele 9 luni al anului trecut.

În luna august, Alpha Bank Romania a anunțat semnarea unui contract de transfer de business cu Orange Money România, care se referă la preluarea activităților de retail și care cuprinde portofoliul de clienți, activele digitale de top (aplicația mobilă), portofoliul de carduri de credit și angajații. Prin integrarea portofoliului de clienți Orange Money România, Alpha Bank Romania își extinde semnificativ propria bază de clienți și își va consolida poziția pe piață.

De asemenea, au fost deschise noi centre Gold, rețeaua dedicată membrilor Alpha Gold Personal Banking ajungând la finalul lunii septembrie la 29 de centre.

Totodată, banca a continuat să promoveze responsabilitatea față de comunitate și educația financiară. În luna septembrie, Alpha Bank România a inaugurat expoziția “Cele două fețe ale monedei. Mijloace de schimb – Capodopere ale artei”, găzduită de Muzeul Băncii Naționale a României (BNR).

Este pentru prima oară când Colecția numismatică Alpha Bank, una dintre cele mai importante colecții de monede antice din lume, călătorește în afara granițelor Greciei, expoziția putând fi vizitată până în martie 2024.

Rezultatele financiare

La finalul lunii septembrie,  portofoliul de credite al Alpha Bank în Romania a ajuns la 3,1miliarde de euro expunere netă, marcând o creștere de 10,3% față de primele 9 luni ale anului trecut, în timp ce depozitele clienților s-au ridicat la 3,3 miliarde de euro, în creștere cu 19,1% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Activele totale ale băncii au ajuns la finalul lunii septembrie la 4,48 miliarde euro, înregistrând o creștere anuală de 10%.

Profitul net a ajuns la nivelul de 34 milioane de euro, reflectând dinamica pozitivă a veniturilor și menținerea unui control strict al costurilor, în pofida presiunilor inflaționiste.

Despre Alpha Bank Romania

Alpha Bank Romania este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare și financiare din Grecia. Activitățile internaționale ale Grupului se extind pe lângă România, și în Regatul Unit, Luxemburg și Cipru.

Alpha Bank Romania este o instituție financiară aflată printre primele 10 bănci din țară, cu operațiuni de bancă universală. Bancă sistemică, cu o prezență națională de aproape 30 de ani, Alpha Bank Romania oferă o gamă largă de servicii și produse moderne atât pentru persoane fizice, cât și pentru IMM-uri și segmentul corporativ.

Alpha Bank Romania este una dintre instituțiile financiare care a inovat sectorul bancar românesc, fiind prima bancă ce a lansat pe piața locală o aplicație care transformă un dispozitiv mobil android într-un terminal POS. Totodată, în 2019 a realizat prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România, după ce în 2001 a fost prima bancă ce a introdus în oferta sa creditele pentru locuințe.